Opět hrozí zvýšení poplatků na katastru nemovitostí

3. 4. 2009 – 12:22 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Opět hrozí zvýšení poplatků na katastru nemovitostí
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Poplatek za vklad vlastnické práva do katastru nemovitostí se může zvýšit až trojnásobně. Místo 500 Kč za každý vklad nyní můžete od nového roku zaplatit i 2000 Kč. Maximálně až 20 000 Kč!












- Vláda odsouhlasila změny při zápisu do Katastru nemovitostí
- Katastr nemovitostí projde změnou, má lépe chránit osobní údaje
- Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!


Zvýšení poplatků na katastru opět na stole

Je to téměř rok co poslanecká sněmovna zamítla vládní návrh zákona na zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí. Poplatek se měl tehdy zvýšit až čtyřnásobně.

Vláda v demisi schválila opět návrh zákona na zvýšenípoplatků za vklad na katastru nemovitostí navržený tentokrát skupinou poslanců včele s ministrem zemědělství Gandalovičem. Jedná se v podstatě o totožný návrh s tím rozdílem, že poplatek se zvýší mírněji, než bylo zamýšleno původně. I tak by tato změna znamenala několikanásobné zvýšení současného poplatku.

Poplatek se má zvýšit fakticky o 70 až 120 %

A vláda jde na to chytře. Neoznamuje zvýšení poplatku například z 500 na 1100 korun, což bude častá výše poplatku za vklad, ale poplatek tzv. rozfázuje. To znamená, že se bude nově platit za každou položku, která se převádí. Pokud tedy bude převáděn rodinný dům, pak místo současných 500 korun za převod domu s pozemky, zaplatíte základní poplatek 500 korun + 300 korun, za převod pozemku na kterém dům stojí + 300 korun za převod pozemku se zahradou. Celkem tak zaplatíte za úplně stejný převod 1 100 korun, tedy dvakrát více než nyní. Pokud bude převáděn byt, pak místo současných 500 korun zaplatíte 500 + 300 korun za podíl na pozemku na kterém dům s bytem stojí, tedy celkem 800 korun.

V některých případech může poplatek za vklad na katastrálních úřadech činit i 20 000 korun, což je maximální částka výše tohoto poplatku.

V krizi je pro stát každá koruna dobrá

Je poměrně neetické, že se fakticky totožný návrh v tak krátké době opět předkládá poslanecké sněmovně. Je zde vidět velký zájem a tlak na zvýšení poplatků na katastrech, který je odůvodňován nutností financovat vybranými poplatky digitalizaci katastrálních map. To se však děje již dnes a za zvýšením poplatků tak můžeme hledat především nutnost vylepšit finanční situaci státu v době hospodářské krize.

Poplatek v ČR patří k nejnižším v Evropě

V současnosti dle srovnávacích průzkumů patří poplatek na katastrálních úřadech v hodnotě 500 korun k nejnižším v Evropě. V sousedních zemí je pravidlem, že veškeré náklady na provoz katastrálních úřadů je financován většinou právě z výnosu poplatků za zápisy. Například v Německu zaplatíme za převod rodinného domu až 400 Euro, v Rakousku se zase platí podíl z ceny nemovitosti, konkrétně 1 procento. Na Slovensku zaplatíte za převod nejčastěji 72 Euro (1 800 korun)

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články