ATI Catalyst Control Center v novém hávu
zdroj: tisková zpráva

ATI Catalyst Control Center v novém hávu

3. 9. 2004 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

ATI včera vydala nový Control Center (Release Notes), tj.

centrální ovládací panel pro softwarové ovladače Catalyst 4.8, který nahrazuje ten dosavadní. Pro jeho fungování ale musíte mít nutně nainstalovaný Microsoft .NET FrameWork verze 1.1. A ti, co chtějí mít o něco lépe zabezpečený počítač, ještě pro jistotu .NET Service Pack 1. S novým Catalyst Control Center (dále jen CCC) se co do velikosti ATI moc nemazlila. Ovladače mají k dnešnímu dni bratru 26 MB a s CCC dohromady 38 MB - download. S .NET 1.1 FrameWork je třeba započítat do downloadu ještě dalších 24 MB a to bez Service Packu, protože ten má sám o sobě dalších 11 MB.

Obrázek Pro tuto chvíli předpokládejme, že nejste na modemu, že vás CCC zajímá a že máte chuť novinku vyzkoušet. Co vám přinese? ATI tvrdí, že jde především o úplně nové rozhraní, které by mělo umožnit z jednoho místa ovládnout všechna nastavení pro grafickou kartu. Nacházejí se tu jednoduchá nastavení pro začátečníky a samozřejmě také více detailní volby pro pokročilé uživatele. Přibylo užitečné „3D preview", které přímo v ovládacím panelu ukazuje, jaké efekty individuální nastavení nakonec v 3D obraze budou mít. MS .NET FrameWork pak zajistil vysokou modularitu, takže v budoucnu bude snadné přidávat nové skiny, tweaky a podobně.

ATI také plánuje v budoucnu CCC rozvíjet. Dokonce už ohlásila, co se bude nacházet v dalších verzích - mělo by jít například o funkci automatický update, manažer pro aplikace, nové funkce pro video (inverse Gamma Control), radiance color settings a tak dále. O tom, že CCC si při spuštění spotřebuje 60 až 70 MB (!!) operační paměti bylo ze strany ATI dlouho ticho. Na četné dotazy prvních uživatelů nakonec společnost odpověděla, že CCC paměť okamžitě uvolní, jakmile o ní požádá jiný program. Takže pro tento okamžik nezbývá, než jí věřit.

Programu ATI Catalyst Control Center se podrobněji věnují na stránkách: Anandtech, Beyond3D, <[H]ard|Ocp a TweakTown.

zdroj: ATI

cappy

Nejnovější články