Otakar Motejl byl klíčovou osobností v zápasu o demokracii, jak reagují politici?

9. 5. 2010 – 20:03 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Otakar Motejl byl klíčovou osobností v zápasu o demokracii, jak reagují politici?
Nečas: Motejl byl pro Čechy zosobněním ochrany před zvůlí úřadů, Foto:vons.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ombudsman Otakar Motejl, který zemřel v neděli odpoledne po krátké nemoci v brněnské nemocnici, byl jednou z nejvýznamnějších osobností, které se zasadily o rozvoj demokracie v České republice.

Byl to skromný a dobrý člověk, shodli se politici, které agentura Mediafax oslovila.

"Jsme z toho všichni v šoku. Motejl byl ctihodný muž, který vtiskl úřadu ducha," řekl Mediafaxu Jan Ruml. Bývalý disident, ministr vnitra a senátor připomněl, že Otakar Motejl byl přítelem jeho i jeho otce. "Člověk si uvědomí, jak po dvaceti letech odchází generace, kterou listopad 1989 zastihl v plné síle. Generace, která byla zkušenější a chytřejší než my a od níž jsme se všichni učili. Pro mě osobně je to obrovská ztráta, dodal.

"Je to obrovská tragédie. Ztrátu Otakara Motejla bude pociťovat Česká republika ještě velmi dlouho. Byl to jeden z nejlepších lidí, které jsem tady za těch dvacet let potkal," vyjádřil smutek předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Je mi to moc líto. Byl to fajn chlap a byl velmi lidský. Měl odborný a morální kredit i vytříbený smysl pro spravedlnost," reagovala pražská zastupitelka Markéta Reedová (VV) s tím, že je to velká ztráta, neboť se jednalo o významnou osobnost české justice.

"Otakar Motejl byl jednou z největších osobností našeho zápasu o demokracii, a to jak v době komunistického režimu, kdy hájil disidenty, tak při budování demokracie po sametové revoluci," řekl šéf lidovců Cyril Svoboda.

Lídr KDU-ČSL poukázal na to, že ačkoli Motejl zastával mnohé vysoké funkce, nikdy nepřestal být pokorným a slušným člověkem. "Osobně jsem znal Otakara Motejla jako slušného a pokorného člověka. Zastával jedny z nejvyšších funkcí v zemi, a přesto se nikdy nestal pyšným," podotkl Svoboda.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vzpomíná na společné chvíle, které s Otakarem Motejlem prožil. "Zapálili jsme si vždy cigaretu a mohli jsme spolu hovořit opravdu o čemkoli. Měli jsme velmi přátelský vztah," řekl Sobotka a ocenil Motejla nejen jako niterného demokrata a obhájce práva, ale také jako dobrého člověka.

"Doktor Motejl byl mužem s obrovským kreditem v odborných kruzích. Požíval úcty i respektu mezi občany," připomněla místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Byl demokratem, který nám bude chybět. Rodině, přátelům i spolupracovníkům chci vyjádřit hlubokou soustrast," dodala.

"Znal jsem ho mnoho let a pamatuji si, že jsem ho v dramatické době kolem listopadu 1989 tahal večer z postele v pyžamu kvůli nominaci do Komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu," vzpomínal poslanec Marek Benda (ODS). Přestože byl do většiny svých veřejných funkcí nominován ČSSD, měl jsem s ním vždy dobré a férové vztahy. Lidsky jsem s ním vycházel výborně i kvůli společné vášni pro kouření," pokračoval Benda s tím, že odchází velká osobnost české justice i politiky. "Měl jsem ho rád a bude mi chybět," doplnil.

"Úmrtím Otakara Motejla, bývalého předsedy Nejvyššího soudu a ministra spravedlnosti ve vládách ČSSD, přišla naše země o osobnost s vysokým morálním kreditem a vysoce vyvinutým smyslem pro spravedlnost. Je to obrovská ztráta i pro veřejný život," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že Motejl opakovaně prokazoval, že je pro něj obrana právního státu posláním. Jako příklad uvedl ombudsmanovu kritiku "justiční mafie" v době Topolánkovy vlády.

 

<%Anketa136%>

 

"Ztráta Otakara Motejla je obzvláště těžká, protože patřil k několika málo lidem, kteří měli nesmírně velkou morální autoritu. Takových lidí v Česku není mnoho," konstatoval senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Dienstbier podle svých slov považoval Motejla za velmi blízkého přítele. Vážil si ho ale také profesně. Připomněl, že jako advokát za komunistického režimu hájil disidenty, a po sametové revoluci pomáhal formovat v podmínkách demokracie nezávislou justici. "Úřad ombudsmana, který od roku 2000 vedl, vybudoval jako opravdu respektovanou instituci," dodal.

"Otakar Motejl byl a zůstane v našich vzpomínkách vzácnou osobností, ctil právo, ale nepovyšoval literu zákona nad člověka a jeho osud," uvedl poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

"Pan doktor Motejl pro mě znamenal obrovskou právní, morální a lidskou autoritu," svěřila se bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti (ČSSD) Marie Benešová s tím, že Motejl byl jejím vzorem a učitelem. "Je smutné, že právě takové osobnosti odcházejí z našeho světa, který volá po návratu potřebuje a potřebuje morální vzory jako sůl," dodala.

Místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovo (ČSSD) zpráva také hluboce zasáhla. "Byl to vzácný člověk s nadhledem a neopakovatelným humorem. Odešla s ním nezpochybnitelná morální autorita, jakých je v této zemi málo," domnívá se senátorka, podle níž se Motejlovi podařilo pro úřad ombudsmana vydobýt respekt a naplnit jej konkrétním obsahem. "To je jeho velký odkaz," řekla Gajdůšková.

Podle senátora Jaromíra Štětiny byl Motejl vzácný muž. Jeho úmrtí znamená velkou ztrátu pro českou justici. "Dokázal spojit to, co mnozí neumějí, tedy hájení zákonů a práva s lidskostí," řekl.

"Je to velká ztráta pro Českou republiku. Rodině a pozůstalým vyslovujeme hlubokou soustrast. Česká republika v jeho osobě ztratila výraznou osobnost českého soudnictví a obhájce lidských práv," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

 

Nečas: Motejl byl pro Čechy zosobněním ochrany před zvůlí úřadů

 

Dokázal pomoci mnoha lidem v nerovném boji s velkými institucemi, vyjádřil soustrast nad jeho ztrátou předseda ODS Petr Nečas.

"Pro mnoho lidí se stal v posledních letech zosobněním důležité ochrany před omyly či zvůlí úřadů. Mnoha lidem dokázal v nerovných sporech s velkými institucemi reálně pomoci. V poměrech rozhárané české politiky byl jedním z pevných kamenů," sdělil Nečas.

Poukázal na to, že Motejl byl uznávanou autoritou napříč politickým spektrem, a to jak v období, kdy zastával post ombudsmana, tak v době, kdy vykonával funkci ministra spravedlnosti a předsedy Nejvyššího soudu.

"Česká republika dnes přišla o výraznou osobnost politického života. Otakar Motejl dokázal vdechnout reálný obsah úřadu obhájce lidských práv. Navíc udržel tento úřad stranou politických zájmů a tlaků," uzavřel lídr ODS.

-(Mediafax)-

Kam dál?

- Stížnosti lidí na práci úřadů stagnují, komu si vlastně můžete stěžovat?

- Rozhodčí doložka má ze smluv zmizet říká ochránce práv

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články