Otcovství a jeho problematika. Kdo je skutečným tátou?

15. 10. 2013 – 16:29 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Otcovství a jeho problematika. Kdo je skutečným tátou?
Jsem krátce rozvedená a za pár dnů mám rodit. Otcem dítěte není bývalý manžel, ale můj nový partner. Od rozvodu ale neuplynula lhůta 300 dnů. Kdo je tedy podle zákona otcem? Tak lze modelově popsat případ, který řeší mnoho Češek. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Stále více maminek řeší problém, že vlastně neví, kdo je podle zákona otcem dítěte, které se narodilo krátce po rozvodu. Nový biologický otec? A nebo podle zákona původní manžel?

Jsem krátce rozvedená a za pár dnů mám rodit. Otcem dítěte není bývalý manžel, ale můj nový partner. Od rozvodu ale neuplynula lhůta 300 dnů. Kdo je tedy podle zákona otcem? Tak lze modelově popsat případ, který řeší mnoho Češek.

Podle advokátky Petry Šatavové tento problém řeší stále více žen. S jedním mužem se právě rozvedly, s novým partnerem ale už čekají dítě.

Pozor, pokud od rozvodu a početí s novým partnerem neuplynula lhůta 300 dnů, je za otce dle českých zákonů automaticky považován původní manžel. Co má dělat, pokud dítě nechce? Otcovství musí popřít.

"Pokud od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu uplynula lhůta kratší 300 dnů, bude vždy na rodném listě vašeho dítěte uveden, podle zákona o matrikách, bývalý manžel. Pokud otcem dítěte není váš bývalý manžel, je možné po narození dítěte dát k soudu návrh na popření otcovství," radí pražská matrikářka Ivana Simonová.

Do kdy lze popřít otcovství?

Podle dosavadní právní úpravy může manžel do šesti měsíců ode dne, kdy mu vzniknou důvodné pochybnosti o tom, že je otcem dítěte, popřít u soudu otcovství. Nejpozději však může popřít otcovství do tří let od narození dítěte.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články