Otec, který byl u porodu se pak více podílí na péči o dítě

27. 4. 2010 – 21:19 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Otec, který byl u porodu se pak více podílí na péči o dítě
Z průzkumu vyplynulo i to, že aktivita je patrná spíše u mladší generace otců, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přítomnost otce u porodu má vliv na to, jak se posléze bude zapojovat do každodenní péče o své dítě. Ukázal to průzkum agentury Mediaresearch.

Průzkum si nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle průzkumu je muž, který byl u porodu pak mnohem aktivnější.

"Tyto výsledky jsou v souladu se závěry zahraničních studií, které říkají, že pokud se otcové o dítě starají od malička, mají k němu vybudovaný silnější vztah a více se mu věnují i v pozdějších letech," objasňuje Hana Friedländerová ze společnosti Mediaresearch.

Průzkum, který se uskutečnil ve třech vlnách, a to od prosince loňského roku až do konce letošního února, přitom ukázal, že pouze čtvrtina dotazovaných mužů, byla u toho, když jejich dítě přicházelo na svět. Častěji to byli otcové ve věku mezi 25 až 34 lety, kteří si tento zážitek nenechali ujít. Ti svou ženu po celou dobu porodu provázeli ve 44 procentech. Zájem naopak nejeví muži ve věkové kategorii 45 až 54 let, pouhých sedm procent z nich spatřilo zázrak zrození na vlastní oči.

Z průzkumu vyplynulo i to, že aktivita je patrná spíše u mladší generace otců, mladí tátové jsou také v mnoha ohledech modernější a liberálnější. Svůj význam má také vzdělání partnerky. "Vůbec nejaktivnější otcové se rekrutují z rodin, kde mají oba partneři vysokoškolské vzdělání. To je celkem logické, ženy s vysokoškolským diplomem mají mnohem větší ambice, co se týče pracovního uplatnění, a očekávají, že jim partner umožní vykonávat jejich profesi. Kromě toho jsou oba na stejné úrovni, muž tedy většinou mívá pochopení," vysvětluje Friedländerová.

 

Muži se neradi podílí úplně na všem

 

Ne všechny činnosti související s péčí o dítě však mají čeští muži v oblibě. "Jako nejméně oblíbené se ukázaly návštěvy dětského lékaře, péče o nemocné dítě a nákupy dětského oblečení, které uvedlo pouhých 15 procent respondentů. Aktivity pečovatelského charakteru jsou zkrátka spíše doménou žen," podotkla Friedländerová. Současně dodala, že muži se spíše starají o zábavu dětí - zajišťují společnou dovolenou (takto odpovědělo 54 procent), vymýšlí a následně realizují sportovní (54 procent) a kulturní akce (40 procent) a program na víkend (47 procent), hrají si s dětmi (40 procent) či vybírají mimoškolní aktivity svého potomka (35 procent).

 

Muži vydělávají.. teda alespoň to tvrdí..

 

Vůbec nejčastěji přitom na otázku, do jaké míry se zapojují do každodenní péče o dítě, muži odpověděli tak, že se starají o finanční zabezpečení celé rodiny (67 procent).

Přestože tak z průzkumu vyplynulo, že drtivá většina činností, které jsou spojeny s každodenní péčí o dítě a zajišťování domácnosti, spočívá na bedrech ženy-matky, nelze nad českými muži lámat hůl. "Oni sami mají za to, že jsou kompetentní a že pokud by to bylo třeba, o dítě by se sami postarat dokázali. Jejich odpovědi by se dali shrnout do jediné věty - péče o dítě je sice náročná, ale zvládnout se to dá," shrnuje Friedländerová.ˇ

Kromě toho se ukázalo, že většina otců - 65 procent - je spokojená s množstvím času, který stráví se svým dítětem. Dostatek času, který věnují společným chvílím se svým potomkem, si přitom častěji pochvalují muži ve věku mezi 45 a 54 lety - spokojenost projevily téměř tři čtvrtiny (72 procent) z nich - dále otcové odrostlejších dětí a zaměstnanci veřejného sektoru. Naopak, příliš volného časového prostoru, který by mohli věnovat svému dítěti, nezbývá vedoucím pracovníkům a podnikatelům.

 

Vliv má i zaměstnání a zaměstnanecké výhody

 

Na spokojenosti mužů s dostatkem času stráveného s potomkem se podle průzkumu podepisují také benefity a úlevy, které nabízí jejich zaměstnavatel. Muži totiž preferují spíše ty benefity, při kterých nepřicházejí o peníze, jako například klouzavou pracovní dobu, možnost napracovat si hodiny a vybrat si náhradní volno, možnost pracovat z domova či placené volno v souvislosti s porodem. "Jedná se především o benefity, které otcům nabízejí časovou flexibilitu, nebo ty, které jsou spojené s finanční kompenzací," shrnula Friedländerová. Zároveň dodala, že s takovým postojem mužů počítají i personalisté. "Považují za přirozené, že benefity v této oblasti častěji využívají ženy-matky. Větší zapojení otců ani v nejbližším horizontu neočekávají," poznamenala.

Průzkumu se celkem zúčastnilo 1510 mužů. Tazatelé oslovili také potenciální otce - muže ve věku od 20 do 39 let, těch se do průzkumu zapojilo 363. Výsledky průzkumu nyní ministerským úředníkům poslouží k rozjetí projektu s názvem Táto, jak na to, který si klade za cíl více zapojit české muže do péče o dítě. V jeho rámci rezort vypíše veřejnou soutěž, v níž vybere komunikační agenturu. Ta přijde s nejlepším nápadem, jak v Česku zabydlet pojem "aktivní otcovství", který je jinde v Evropě pojmem dávno zaběhnutým. Vítěz tendru získá zakázku v hodnotě 3,5 milionu korun. Celkem si projekt vyžádá náklady ve výši téměř osm milionů korun, ty poskytne Evropský sociální fond, část nákladů pak bude hrazena také ze státního rozpočtu.

-(Mediafax)-

Kam dál?

- Nejčastější jména dětí v začátku roku 2010

- Naučte děti hospodařit... pořiďte jim dětský účet. Jaký?

- Životní pojištění: Pozor na pojištění dětí!

- Finance: Kolik stojí děti a kde na ně vzít?

- Výživné (alimenty) na děti se bude možná stanovovat podle tabulek

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články