Padl nový rekord na české burze RM-SYSTÉM

6. 5. 2009 – 20:46 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Padl nový rekord na české burze RM-SYSTÉM
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Investoři za dnešní den zobchodovali akcie za více než 128 milionů Kč a stanovili nový rekord v šestnáctileté historii české burzy RM‑SYSTÉM. Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, které je do pátku možné koupit s nárokem na dividendu 50 Kč na akcii. Mimořádný zájem byl o obchodování s akciemi uhelné společnosti NWR a Erste Bank.



Hnací silou obchodů dnes byla možnost obchodovat akcie ČEZ s nárokem na dividendu ve výši 50 Kč. Díky okamžitému vypořádání je česká burza RM-S jediným burzovním trhem, kde je až do pátku možné koupit tyto akcie s nárokem na dividendu. V průběhu dne se realizovaly obchody s ČEZ v objemu 40 mil. Kč.

- investiční hra: Nejvíce se obchoduje s ropou, zlatem a akciemi ČEZ

- Česká republika zahájila prodej státních dluhopisů

Zajímavou skutečností je, že rozdíl kurzů ČEZ mezi SPAD pražské burzy a burzou RM-S byl v průběhu dne o cca 20 Kč nižší než-li čistá dividenda ČEZ. Akcie s právem na dividendu nakoupené na burze RM-S jsou pak o tento rozdíl výhodnější. 

Motivem objemů byl i strmý růst akcií těžební společnosti NWR. V průběhu dne se jich zobchodovalo za více než 30 mil. Kč, když posílily během dne o 17,5 % a uzavřely na ceně 94 Kč. Třetím nejobchodovanějším titulem dne byly akcie Erste, které dnes překonaly cenu pěti set korun za akcii. Tyto akcie bylo možné přede dvěma měsíci nakoupit za méně než dvě stě korun.

K překonání rekordu přispěla i transformace RM-S na českou burzu cenných papírů, která je nyní pro malé i velké investory transparentnější.

„Rekord z ledna 2008 ve výši 96,2 mil. Kč se podařilo překonat o více než 20 mil. Kč. Přispívá k tomu zejména dlouhodobý růst aktivity individuálních investorů a obchodníků s cennými papíry, pro které je burza RM-SYSTÉM vstupní bránou k oslovení drobných investorů,“ uvádí k tomu Jiří Vodička, ředitel pro strategii a marketing české burzy RM‑SYSTÉM.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články