Papež Benedikt XVI: Opusťme konzumní styl života, z dlouhodobého hlediska je neudržitelný

14. 11. 2010 – 20:42 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Papež Benedikt XVI: Opusťme konzumní styl života, z dlouhodobého hlediska je neudržitelný
Jedním z léků proti chorobám světa by měla být podle papeže obnova zemědělství, Foto: Velvyslanectví ČR při Svatém stolci | zdroj: NašePeníze.cz

Světovou ekonomiku je třeba důkladně zreformovat, řekl papež ve svém pravidelném nedělním proslovu v souvislosti se summitem G20, který se v minulých dnech konal v jihokorejském Soulu.

Vyzval také k obnově zemědělství a udržitelnému způsobu života, cituje papeže agentura AFP.

Ekonomická krize je „akutním příznakem“ vleklejší nemoci, která se projevuje prohlubující se nerovnováhou mezi bohatými a chudými, hladomorem, palčivými environmentálními problémy a nezaměstnaností, uvedl Benedikt XVI. před tisícovkami poutníků shromážděnými na náměstí svatého Petra ve Vatikánu.

Ve své řeči papež také vytknul bohatým zemím, že navzdory přetrvávající krizi podporují konzumní životni styl, který je z dlouhodobého hlediska neudržitelný.

Jedním z léků proti chorobám světa by měla být podle papeže obnova zemědělství, které považuje za nepostradatelný zdroj pro budoucí udržitelný rozvoj.

Již před summitem dvacítky ekonomických velmocí Benedikt XVI. řekl, že by svět měl hledat „trvanlivá, udržitelná a spravedlivá“ řešení krize, taková, která by nezvýhodňovala některé země před jinými.

-Andrea Peprlová,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články