Pár dní před koncem roku povolil ERÚ stovky slunečních elektráren, policii je to podezřelé

15. 8. 2011 – 8:25 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pár dní před koncem roku povolil ERÚ stovky slunečních elektráren, policii je to podezřelé
Pracovníci ERÚ pod podmínkou anonymity mluví o politickém tlaku ve prospěch některých projektů., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Získávání licencí na solární elektrárny na konci loňského roku bylo natolik zběsilé, že už ho vyšetřuje policie. Pracovníci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jsou podezřelí, že při povolování solárních elektráren pomáhali podvodníkům, vyloučena není ani korupce, píší pondělní Hospodářské noviny.

Postup některých úředníků vyšetřuje Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Jen od 15. prosince do Silvestra povolil ERÚ 328 slunečních elektráren. Stovky žádostí ovšem také zamítal. Důvodem k takovému spěchu byly peníze. Jen zdroje spuštěné do 31. prosince totiž mají nárok na loňskou vysokou výkupní cenu elektřiny, a to na dvacet let, popisují Hospodářské noviny.

Policie začala několik podezřelých případů vyšetřovat pro podezření z podvodu. Upozornilo ji na ně samo vedení ERÚ ještě za bývalého šéfa Josefa Fiřta. Ten kvůli pochybení při udělování licencí odvolal šéfa licenčního odboru Luďka Pražáka. V jeho případě však podle zdroje Hospodářských novin nešlo o podezření z korupce, ale o manažerské selhávání. Minimálně jeden úředník však musel z ERÚ úplně odejít, protože udělil licenci elektrárně, která ještě nebyla dostavěna.

<%Anketa127%>

Pracovníci ERÚ pod podmínkou anonymity mluví o politickém tlaku ve prospěch některých projektů. Mezi elektrárnami schválenými před koncem roku jsou i zdroje skupiny ČEZ, ocelářského magnáta Zdeňka Zemka či bývalých vlastníků mosteckých dolů.

Ve snaze odhalit podvodníky začal ERÚ loni fyzicky kontrolovat všechny nově povolované zdroje nad jeden megawatt výkonu. A zaznamenal případy, kdy stavební úřady vydaly kolaudační rozhodnutí na zdroje, které neměly ani nainstalované solární panely. Objevil i revizní zprávy vydané na ještě neexistující elektrárny. Chybovat tak museli i stavební úřady či revizní technici, i zde mohlo jít o korupci, píší Hospodářské noviny.

-Zdenek Michora | MED

Kam dál?

- Budeme solidárně dotovat solární energii z vlastní kapsy

- Stát podrazil lidi se solární elektrárnou na střeše

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články