Paramo už nebude zpracovávat ropu, zruší 60 pracovních míst

2. 7. 2012 – 21:24 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Paramo už nebude zpracovávat ropu, zruší 60 pracovních míst
Vedení společnosti tak rozhodlo po důkladné analýze stávající makroekonomické situace. Jedním z faktorů, který rozhodl o ukončení zpracování ropy, je i nízká komplexnost rafinérie Paramo, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Unipetrol oznámil, že jeho ztrátová společnost Paramo skončí se zpracováním ropy kvůli nízké poptávce, ale zachová výrobu asfaltu, ropných produktů a maziva. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

"Rafinérie Paramo rozšiřuje v posledních letech své ztráty. Negativní výsledky obchodních činností byly způsobeny nepříznivými makroekonomickými podmínkami, nízkými rafinérskými maržemi, rafinérskou nadprodukcí v Evropě, ale také malou komplexností a kapacitou pardubické rafinérie," uvedl pro agenturu Reuters výkonný ředitel Parama Milan Kuncíř.

Vedení společnosti tak rozhodlo po důkladné analýze stávající makroekonomické situace. Jedním z faktorů, který rozhodl o ukončení zpracování ropy, je i nízká komplexnost rafinérie Paramo.

"Olejářský a asfaltářský segment změna neohrozí. Naopak pracujeme na projektech, které by je měly posunout dále a zatraktivnit," dodal Kuncíř.

V loňském roce podle něj společnost musela přistoupit k jednorázovému zaúčtování snížení hodnoty fixních aktiv v hodnotě přibližně 1,7 miliardy korun. Tento krok je podle něj dokladem toho, že za současných podmínek Paramo neočekává zlepšení situace v rámci rafinérského sektoru.

Ve společnosti Paramo budou i nadále provozovány technologie v hospodářském středisku Kolín k výrobě olejů, v hospodářském středisku Pardubice k produkci procesních olejů. Asfalty budou vyráběny v omezeném množství ze surovin dovážených z litvínovské rafinérie.

Ukončení zpracování ropy navíc znamená zrušení zhruba 60 pracovních míst. Společnost Paramo těmto zaměstnancům pomáhá s hledáním práce u potencionálních zaměstnavatelů v rámci pardubického regionu.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polský PKN Orlen.

Zpracování ropy zastavilo Paramo už v květnu.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články