Paroubek podá na čtyři poslance VV kvůli Škárkově kauze trestní oznámení

4. 4. 2011 – 12:49 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Paroubek podá na čtyři poslance VV kvůli Škárkově kauze trestní oznámení
Škárka podle informací uvedených v pondělním Respektu tvrdil, že mu poslanci Babák a Vysloužil nosili peníze od Bárty za to, že bude loajální ke straně, Foto: ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Kauzou údajného uplácení u Věcí veřejných se bude zřejmě zabývat policie. Trestní oznámení na všechny její aktéry připravuje poslanec ČSSD Jiří Paroubek, jak v pondělí uvedl na svém webu Vaševěc.

"Dal jsem pokyn svému právnímu zástupci, aby na základě zveřejněných informací podal trestní oznámení směřující jak proti poslanci Jaroslavu Škárkovi, tak vůči poslancům Michalovi Babákovi a Radimovi Vysloužilovi, kteří se měli na uplácení přímo podílet," zmínil Paroubek a dodal, že další trestní oznámení bude proti lídrovi VV Vítu Bártovi, "který o páchání trestného činu měl vědět a měl z něj mít dokonce prospěch".

Jak je financována strana Věci veřejné? Místopředseda dostává peníze za mlčení

Trestní oznámení bude připravené v řádech dnů," řekl agentuře Mediafax Paroubek.

Škárka podle informací uvedených v pondělním Respektu tvrdil, že mu poslanci Babák a Vysloužil nosili peníze od Bárty za to, že bude loajální ke straně a zachová mlčenlivost i o detailech jejího financování. Právě k nim má Škárka jako statutární místopředseda přístup a podle Respektu prohlašoval: "Někteří sponzoři nejsou skutečnými sponzory a já o tom vím."

Podle politologů se strana Věci veřejné rozpadne, hrozí destabilizace vlády

Paroubek dal kvůli podezření na finanční machinace u VV proto svému právníkovi pokyn, aby jeho podání policii a také finančně analytickému útvaru ministerstva financí rozšířil o tyto skutečnosti. "Je zde totiž závažné podezření, že nestandardní financování VV může souviset s některými podezřelými okolnostmi hospodaření firmy ABL pod vedením Víta Bárty," dodal Paroubek. Podobně jako trestní oznámení, také podnět finančně analytickému útvaru chce mít poslanec ČSSD připravený do několika dnů, uvedl pro Mediafax.

Kauzu nastartoval rozhovor Škárky s novinářkou týdeníku Respekt, ve kterém se jí pod příslibem anonymity svěřil, že dostává od lídra strany Víta Bárty peníze za loajalitu. Novinářka si rozhovor tajně nahrála a zveřejnila. Škárka poté prohlásil, že o nahrávce věděl a úmyslně nehovořil pravdu. Sám Bárta označil zvěsti o úplatcích ve straně za nesmyslné.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články