Paroubek: Pokud lidé nezvládnou splácet hypotéku měl by pomoci stát

12. 1. 2012 – 14:16 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Paroubek: Pokud lidé nezvládnou splácet hypotéku měl by pomoci stát
Podle Paroubka by banky mohly prodloužit dobu splatnosti úvěrů pokud bude garantem stát, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

V případě náhlého problému se splácením hypotečního úvěru by měl lidem pomoci stát a zaručit se za ně u bank tak, aby nepřišli o své bydlení. Jako jeden z protikrizových receptů to ve čtvrtek uvedl předseda Národních socialistů – levice 21. století (NS-LEV 21) Jiří Paroubek.

"Dnes se dostávají tisíce lidí ze středních vrstev i z vyšších středních vrstev do problémů se splácením hypoték," uvedl Paroubek a dodal: "Tohle by se nemělo stát hromadným jevem a stát by měl přijít s určitou nabídkou řešení."

"Určitě není velký zájem, doufám, že ani bankovního sektoru, na tom, aby tito lidé přicházeli o své bydlení. Je zájmem státu i těchto lidí, aby zůstávali – i když momentálně nemají práci nebo se jim dramaticky snížily výdělky – ve svém bydlení a aby nepřicházeli o svůj společenský status," zmínil šéf národních socialistů.

Jak pomoci neplatičům?

Chcete vědět kolik byste spláceli za vlastní bydlení? Pomůže vám kalkulačka - Hypoteční úvěr

Na dotaz Paroubek návrh svého řešení přiblížil: "Není na tom žádná věda. Jde o to dát, a to jsou řádově desítky milionů korun, které by to mohlo stát, dát určité záruky bankám tak, aby jejich klienti nespadli mezi ty rizikové. Banky by mohly prodloužit dobu splatnosti úvěrů." Podle jeho receptu by lidé hypotéku začali znovu splácet ve chvíli, až by se vrátili zpět do práce. Pokud by jejich příjem na splátky nedostačoval, přišla by do hry restrukturalizace úvěru a prodloužení jeho splatnosti.

"Neměl by to být přímý nárok na finanční prostředky ze strany státu," zdůraznil Paroubek a připojil: "Moje zkušenost, kterou jsem získal například u novomanželských půjček, je, že při takovémto vstupu státu je počet těch, kdo nesplácí, opravdu minimální, titěrný."

Podle šéfa národních socialistů by takové řešení nevedlo k narušení sociální koheze ve společnosti. Lidé platící nájem by tak nebyli sociálně znevýhodnění proti těm, kteří žijí v bytě nebo domě na hypotéku.

TIP: S penězma prý umí doopravdy zacházet jen 16 procent Čechů

Řešením jsou také finanční rezervy

Podle ekonomů však mají mít lidé, kteří se rozhodnou zatížit svůj rozpočet hypotékou, dostatečnou finanční rezervu právě pro případy výpadku příjmů. (Více čtěte v článku: Ideální výše finanční rezervy je až 6 platů)

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články