Peníze pod polštářem ztrácejí na hodnotě o 3,4 procenta. Ceny rostou

9. 11. 2012 – 10:21 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Peníze pod polštářem ztrácejí na hodnotě o 3,4 procenta. Ceny rostou
Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,6 procenta a ceny služeb klesly o 0,2 procenta. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V průběhu minulého měsíce stagnovala inflace v ČR proti stejnému období loňského roku na úrovni 3,4 procenta. Proti září se však spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta, nejvíce zdražily mléčné výrobky, alkoholické nápoje a obuv, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Citelná změna byla u piva, za které si museli lidé připlatit v průměru o 4,8 % více než v září. Odrazilo se tak avizované zdražení jednoho z největších pivovarů v zemi. Zdražení právě v říjnu nahrávala i předchozí prohibice, kdy pivo bylo stále bezpečný druh alkoholu, který byl běžně k dostání. Lidé tak byli méně citliví na změnu cen.

Na druhou stranu dolů táhly ceny zejména pohonné hmoty, které jsme v říjnu tankovali o 1,1 % levněji než v září. V meziročním srovnání se nic moc nezměnilo. Inflace je stále tažena potravinami a energiemi a dolů ji mírně táhne odívání a obuv. Rostly hlavně ceny zemního plynu (+13,2 %), elektřiny (+4,4%), masa (+10,3 %) a nájemného (+4,3 %).

"Inflace se stále drží nad 3 %, což je ale způsobeno zvýšením DPH na začátku roku. Jelikož spotřeba domácností stále klesá, chybí v ekonomice faktor, který by mohl inflaci nebezpečně zvyšovat." Doplňuje Petra Gapka, hlavní ekonom GE Money Bank.

"Rychlejší zvyšování cen brzdí slabá spotřebitelská poptávka, která drží ostatní ceny při zemi. V dalších měsících ale bude mít vliv nový daňový balíček, který obsahuje i změnu daně z přidané hodnoty. To opět zahýbe s cenami, respektive udrží inflaci vyšší. Inflace by totiž už v listopadu nebo prosinci měla spadnout ke dvěma procentům. Při jeho schválení ale bude i v novém roce růst cen nad 2 %, a to je stejně, jak rostou naše mzdy." Říká Ing. Michal Kozub, Analytik Home Credit.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,6 procenta a ceny služeb klesly o 0,2 procenta.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu stejně jako v září o 3,4 procenta. Zrychlení cenového růstu nastalo zejména v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny alkoholických nápojů byly vyšší o 4,4 procenta (v září o 1,2 procenta). Naopak ke zpomalení meziročního růstu došlo především v oddíle doprava vlivem snížení růstu cen pohonných hmot na 7,8 procenta z 9,6 procenta v září.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články