Penta prodává polské prodejny Žabka investičnímu fondu Mid Europa Partners

25. 2. 2011 – 17:48 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penta prodává polské prodejny Žabka investičnímu fondu Mid Europa Partners
Zabka Polska je předním polským maloobchodním řetězcem. Po celé zemi provozuje 2400 obchodů typu "convenience" a dalších 55 obchodů nového formátu Freshmarket. Foto: Žabka | zdroj: NašePeníze.cz

Středoevropská investiční skupina Penta Investments uzavřela smlouvu o prodeji Zabka Polska s fondem Mid Europa Partners, transakci ještě musí schválit polský antimonopolní úřad. V pátek o tom informoval mluvčí Penty Martin Danko.

Transakce byla připravena v úzké spolupráci mezi Pentou a top managementem Zabky, který ve společnosti s novým vlastníkem zůstává.

"Zabka Polska prošla v posledních letech velmi pozitivním vývojem. Splnili jsme svůj cíl významně navýšit její hodnotu. Tržby Zabky vzrostly za dobu naší přítomnosti o téměř 42 procent. Nyní je Zabka nejlepší investicí Penty v Polsku a je mezi třemi nejúspěšnějšími projekty v celé historii Penty," prohlásil Jozef Janov, investiční ředitel Penty a předseda dozorčí rady Zabka Polska. Podle něj Penta i nadále zůstává významným hráčem na polském trhu a hledá další atraktivní investiční příležitosti.

Penta koupila polskou Zabku v roce 2007. Od té doby společnost otevřela více než 400 nových obchodů a uvedla na trh nový formát větších prodejen – Freshmarket. Penta expandovala s Zabkou také do České republiky a přikoupila síť supermarketů Koruna. V prosinci 2010 Penta prodala českou Žabku a Korunu strategickému partnerovi, řetězci Tesco. Dokončení české transakce je očekáváno v dubnu 2011.

Zabka Polska je předním polským maloobchodním řetězcem. Po celé zemi provozuje 2400 obchodů typu "convenience" a dalších 55 obchodů nového formátu Freshmarket. V roce 2010 činily její tržby 16,25 miliardy korun.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články