Penzijní fondy ČSOB připsaly klientům zhodnocení za rok 2010

12. 7. 2011 – 16:40 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní fondy ČSOB připsaly klientům zhodnocení za rok 2010
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Akcionář ČSOB Penzijních fondů Progres a Stabilita rozhodl o rozdělení zisku penzijních fondů za rok 2010.

ČSOB Penzijní fond Stabilita připíše svým klientům za minulý rok zhodnocení ve výši 1,5 %. U ČSOB Penzijního fondu Progres činí zhodnocení prostředků 1,04 %.

Zhodnocení penzijních fondů se oproti předchozímu roku v obou případech mírně zvýšilo. Současné zhodnocení mezi 1% a 2% odpovídá situaci na trhu a regulatorním podmínkám. „Výkonnost penzijních fondů je třeba porovnávat s hodnotami spořících účtů či termínovaných vkladů. V tomto porovnání jsou hodnoty připisovaného výnosu konkurenceschopné, nejsou dále zatěžovány poplatky a ke zhodnocení je třeba připočítat státní podporu,“ uvedl Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

Penzijní fondy jsou ze zákona povinny mít konzervativní portfolio. Zároveň musí každý rok zajistit minimálně tzv. „kladnou nulu“, což bylo obzvláště obtížné v době finanční krize, kdy fondy svěřené prostředky svých klientů ochránily - to dává vysokou míru jistoty a bezpečí, ale snižuje to potenciální možnosti neustále zvyšovat výnosy.

Jako tradičně klienti kromě samotného zhodnocení připsaného fondy mohou čerpat i státní příspěvky, daňové úlevy a velká část z nich také příspěvky od zaměstnavatele. „Díky tomu jsou prostředky uložené v systému penzijních fondů jednou z nejlepších a zároveň velmi bezpečných variant zajištění na stáří,“ uvedl Karel Svoboda. Výhodnost penzijního připojištění spočívá mimo jiné v tom, že garantuje nejen návratnost vložených prostředků, ale i jejich zhodnocení o připsané podíly na výnosech hospodaření fondu a státní příspěvky.

Ke konci loňského roku měly penzijní fondy ČSOB celkem 740 tisíc klientů, což je o přibližně 19 tisíc klientů víc než v roce předchozím. Meziročně vzrostl i objem vložených prostředků, a to o 2,2 mld. Kč na celkových 27 mld. Kč. „Opětovný růst počtu klientů a AUM v loňském roce dokazuje, že lidé přistupují ke svému stáří zodpovědněji. Je tedy vhodný čas k uskutečnění plánované důchodové reformy v takové podobě, která bude pro obyvatele této země atraktivní,“ dodal Svoboda.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články