Penzijní fondy v česku nevydělávají tak, jako v jiných zemích. Proč?

15. 9. 2015 – 0:34 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní fondy v česku nevydělávají tak, jako v jiných zemích. Proč?
Penzijní fondy začaly hledat alternativní investiční strategie. Nutí je k tomu nízké výnosy českých státních dluhopisů na kterých je | zdroj: NašePeníze.cz

Penzijní fondy začaly hledat alternativní investiční strategie. Nutí je k tomu nízké výnosy českých státních dluhopisů na kterých je "zhodnocení" tuzemských fondů dosud postaveno. Uvedl to deník E15.

Penzijní fondy se zaměřují zejména na zahraniční vládní dluhopisy, jejichž podíl se v majetku penzijních fondů v posledním roce zdvojnásobil na téměř šest procent. Ve hře je také vyšší podíl akcií.

Pozornosti penzijních fondů se nevyhýbají právě ani zmíněné akcie, které se na aktivech penzijních fondů podílejí již téměř jedním procentem. „Situace na trhu s českými státními dluhopisy vyústila v taktické úpravy v oblasti struktury investic do dluhopisů. Na trzích existují výrazné rozdíly ve výnosech do splatnosti zahraničních státních dluhopisů, podobně je to například i na trhu firemních dluhopisů,“ uvedla Klára Pačesová z Penzijní společnosti České spořitelny.

Ještě na začátku roku se české vládní bondy podílely na majetku penzijních fondů 71 procenty, který je tvořen úspory klientů penzijního připojištění ve výši 330 miliard korun. Ke konci pololetí již podíl českých státních dluhopisů klesl o dva procentní body.

Úspory Čechů na důchod mají ve srovnání s vyspělým světem jen minimální šance na zhodnocení v penzijních fondech. Domácí penzijní fondy drží totiž ve svém majetku nejnižší podíl akcií ze všech zemí OECD. A právě akcie dlouhodobě přinášejí zajímavé zhodnocení.

Loni se úspory Čechů na důchod zhodnotily po odečtení inflace o 1,3 procenta, tedy čtyřikrát méně, než činil průměr OECD. Domácí fondy si tím v žebříčku rozvinutých zemí světa vysloužily poslední příčku, nejinak tomu bylo i předloni.

"Klientům doporučujeme v portfoliu kromě penzijního připojištění také další z produktů, například pravidelnou investici do některého z prověřených modelů. Tu nastavujeme tak, aby měli klienti co nejvyšší šanci dlouhodobě dosáhnout zajímavého zhodnocení" uvedl Martin Slapnička ze švýcarské společnosti Swiss Life Select ČR. Právě švýcarská společnost Swiss Life, která má tradici téměř 160let, vyplácí rentu zhruba polovině švýcarskách penzistů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články