Penzijní připojištění má smysl až od 300kč měsíčně, lidé výhod nevyužívají

19. 8. 2015 – 0:14 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní připojištění má smysl až od 300kč měsíčně, lidé výhod nevyužívají
O státní příspěvek tak přicházejí lidé v důsledku nevědomosti a i nadále si tak ukládají do spoření méně než 300 korun měsíčně. Foto:SXC, Zdroj: ihned.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Státní příspěvek na penzijní připojištění nedostane zhruba desetina lidí, protože spoří měsíčně méně než 300 korun. Tito lidé tak neyvužívají hlavní výhody spoření.

Pravidla pro státní příspěvek se změnila od roku 2013, kdy z původních 100 korun zvedla vláda vedená Petrem Nečasem podmínku pro získání státního příspěvku na minimálně 300 korun měsíčně. O státní příspěvek tak přicházejí lidé v důsledku nevědomosti a i nadále si tak ukládají do spoření méně než 300 korun měsíčně.

<%Anketa209%>

„Z našich 560 tisíc klientů si platí méně než 300 korun měsíčně zhruba 63 tisíc lidí, tedy zhruba 11 procent. Oslovujeme je alespoň jednou ročně, ale reakce jsou jen v řádech malých jednotek procent,“ říká Pavel Racocha, generální ředitel Penzijní společnosti KB.

Podobné výsledky mají i v Penzijní společnosti České pojišťovny. O státní příspěvek zde přichází sedm procent lidí. V roce 2012 si méně jak 300 korun pravidelně ukládalo 189 tisíc klientů, o rok později jejich počet výrazně klesl na 107 tisíc, na konci letošního prvního čtvrtletí to bylo 84 tisíc lidí.

„Mezi nejčastější důvody nezvyšování vkladů patří kromě finanční situace klienta i neznalost. Například člověk si spoří méně než 300 korun, získává příspěvek zaměstnavatele a žije v domnění, že i na firemní vklad se žádají příspěvky od státu (na příspěvky od zaměstnavatele přitom státní příspěvek čerpat nelze, jsou totiž zvýhodněny jinak – neplatí se z nich odvody na pojistné – pozn. red.). Samozřejmě, že stále existují i klienti, kteří o změnách v poskytování státních příspěvků z nějakého důvodu nevědí,“ říká Petr Brousil, mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny.

Důvěryhodnosti občanů pro vstup do penzijního spoření nedodává ani vědomost o další možné změně třetího pilíře. Penzijní fondy na sebe zároveň ušily bič v podobě regulací a zastropování provizí finančních poradců.

„Penze a život si nikdo nekupuje sám,“ uvedl Petr Hrubý statutární ředitel společnosti Broker Consulting. Zdůraznil s tím, že pokud finanční zprostředkovatel nebude zaplacen, tak penzi ani život nebude prodávat. „Výsledkem je, že si lidé na penzi spoří neregulovaně ve zlatých svitcích, nebo ještě lépe v derivátech,“ dodal Petr Hrubý.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články