Penzijní připojištění s výhodnějšími podmínkami pořídíte už jen týden

25. 11. 2012 – 18:37 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní připojištění s výhodnějšími podmínkami pořídíte už jen týden
Důvodem, proč nabídka stávajících podmínek penzijního připojištění netrvá až do konce roku, je zákonem stanovená transformace penzijních fondů do penzijních společností. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na pořízení penzijního připojištění za stávajících, výhodnějších podmínek zbývá méně než týden. Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění za tři čtvrtletí 2012 dosáhl počtu 511 tisíc, což je o 172 tisíc více než ve stejném období roku 2011, uvádí statistika ministerstva financí.

"Lidé pochopili, že penzijní reforma je především apel na nezbytnost dobrovolného spoření na penzi a začali podle toho konat. Ti, kteří doposud penzijní připojištění neměli, si jej zřizují nebo plánují zřídit také proto, že budou moci využívat stávající výhodné podmínky," říká Karel Svoboda, prezident Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

Vysvětlil, že jen ti, kteří si sjednají penzijní připojištění do 30. listopadu, totiž budou mít záruku minimálně nulového zhodnocení (zákon stanovuje, že i v případě propadu trhů dostanete minimálně vámi naspořené prostředky, již přiznané zhodnocení a státní příspěvky) a možnost čerpání výsluhové penze, tedy možnosti vybrat si bez jakékoliv sankce polovinu naspořené částky (a spořit dál). "Aby klient mohl na tyto výhody dosáhnout, musí fyzicky podepsat smlouvu k penzijnímu připojištění do 30. listopadu 2012," dodal Svoboda.

Co se tedy mění pro ty, kteří si penzijní připojištění uzavřou až po 30.11.2012?

Od 30. 11. 2012 již nebude možné získat:

1. Garanci jistého výnosu – penzijní fondy garantují každoroční kladné zhodnocení naspořených prostředků
2. Částečný výběr – možnost vybrat po 15 letech naspořené prostředky bez jakýchkoli sankcí nebo poplatků (výsluhová penze)
3. Výhodný způsob dědictví – výplata naspořené částky včetně státních prostředků bez srážek nebo poplatků obmyšlené osobě (pozůstalostní penze)

Další reakcí klientů penzijních fondů na reformu je navyšování měsíčního příspěvku na penzijní připojištění. "Nejčastěji klienti navyšovali na 300 korun, aby si udrželi státní příspěvek, ale značná část navýšila svůj měsíční příspěvek na 1000 korun. Důvodem je získání maximálního státního příspěvku ve výši 230 korun od Nového roku, kdy začnou platit jiné podmínky," vysvětluje Karel Svoboda.

Upozorňuje tím na skutečnost, že těm, kteří doposud měsíčně ukládali do 500 korun, se státní příspěvky sníží a těm, kteří měsíčně ukládají 600 korun a více, se naopak zvýší. Dosud stát poskytoval maximální příspěvek 150 korun, nově to bude až 230 korun. Účastníci, kteří budou od 1. ledna 2013 ukládat méně než 300 korun, na příspěvek již nebudou mít nárok.

Odborník na finanční produkty a poradce ze Švýcarské spoelčnosti AWD Martin Slapnička k tomu doplnil: "Lidé si pod tlakem médií i vládnách kroků úvědomují, že státní důchod bude v budoucnu spíše jen malou sociální dávkou. Proto má penzijní připojištění se současnými "výhodnějšími" podmínkami takový úspěch. Otázkou je, jak se bde dále vyvíjet zájem u nových produktů spoření na penzi. Ti zkušenější se snaží spořit na penzi pomocí minimálně dvou produktů. Kromě penzijního připojištění mnoho lidí dnes už posílá alespoň párset korun měsíčně na pravidelnou investici a tím rozloží riziko."

Důvodem, proč nabídka stávajících podmínek penzijního připojištění netrvá až do konce roku, je zákonem stanovená transformace penzijních fondů do penzijních společností. Bývalé penzijní připojištění bude automaticky převedeno do tzv. transformovaného fondu a ti účastníci, kteří si budou chtít vybrat odvážnější investiční strategii, budou moci převést své dosavadní úspory do jiných účastnických fondů v rámci penzijního připojištění.

Penzijní připojištění poskytuje možnost finančního zabezpečení na důchodový věk. V penzi díky němu není nutné spoléhat se výhradně na státní systém důchodového zabezpečení, který bude podle finančních odborníků již v blízké budoucnosti čelit závažným problémům. Podle výpočtů analytiků se mohou dnešní třicátníci v roce 2050 "těšit" na důchod ve výši 6500 korun měsíčně. Připojištěním mají lidé rovněž možnost získat státní příspěvek.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články