Penzijní připojištění s výhodnými podmínkami končí, jak zhodnotily fondy naše peníze?

7. 11. 2012 – 15:28 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní připojištění s výhodnými podmínkami končí, jak zhodnotily fondy naše peníze?
Zhodnocení penzijních fondů není v současnou dobu asi objektivním měřítkem pro výběr fondu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Konec listopadu přináší i konec uzavírání penzijního připojištění se starými a výhodnějšími podmínkami. Pokud se rozhodujete který fond vybrat, přinášíme srovnání výkonnosti penzijních fondů.

Doposud váhající lidé s uzavřením penzijního připojištění mají posledních pár dní na uzavření a výběr penzijního fondu, kterému chtějí svěřovat své úspory ještě s výhodnějšími podmínkami. "Nové podmínky vezmou klientům dle nové úpravy zákona několik výhod. Tou nejzásadnější je možnost část peněz bez sankcí a ztrát po 15 letech spoření vybrat, případně je přesunout na jinou formu spoření. Nová pravidla totiž umožňují peníze vybrat až v době, kdy plánuje klient jít do penze" Upřesňuje změnu specialista na finanční produkty a šéfredaktor finančního portálu Martin Slapnička.

"Uzavření penzijního připojištění do 30. 11. 2012 dává každému významnou možnost volby, jak se chovat po startu důchodové reformy od 1. 1. 2013. Současné penzijní připojištění je konzervativní garantovaný produkt. Od 1. 1. 2013 vznikne v rámci důchodové reformy celá řada tzv. účastnických fondů. Tyto fondy umožní svým klientům investovat mnohem dynamičtěji, a tedy i s vyšším rizikem. Potenciál vyššího zisku i za cenu vyššího rizika může některým klientům vyhovovat. Přechod od garantovaného penzijního připojištění do rizikovějších účastnických fondů bude kdykoli možný. Ovšem přechod zpět, ten již možný nebude." Doplňuje Martin Slapnička

Zhodnocení penzijních fondů v jednotlivých letech (%)

Zhodnocení penzijních fondů není v současnou dobu asi objektivním měřítkem pro výběr fondu. Pohled na vývoj však dokáže mnohé přiblížit a pomoci tak s rozhodnutím. Jak zhodnocují penzijní fondy prostředky střadatelů ukazuje tabulka níže již od roku 1995.

Penzijní připojištění s výhodnými podmínkami končí, jak zhodnotili fondy naše peníze?

 Pramen: AWD ČR

Rating penzijních fondů od mezinárodní agentury

Rating penzijních fondů od mezinárodní agentury

Pramen: AWD ČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články