Penzijní reforma končí rozhodla vláda. Co bude s penězi střadatelů?

13. 11. 2014 – 0:52 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní reforma končí rozhodla vláda. Co bude s penězi střadatelů?
Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok. Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda dnes schválila, že penzijní reforma z dob vlády Petra Nečase, tedy druhý penzijní pilíř, skončí v lednu 2016. Lidé o své peníze z fondů nepřijdou, sami rozhodnou, jestli peníze převedou do státního, průběžného penzijního systému, nebo na státní penzijní připojištění, případně že si je ponechají.

"Nyní bude Ministerstvo práce a sociálních věci pracovat na opatřeních, která povedou k stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř. Důchodová komise, vedená profesorem Potůčkem, již pracuje na analýzách řešení, která musí být pro důchodový systém v ČR dlouhodobě ekonomicky udržitelná, solidární a spravedlivá pro všechny občany." Uvedl Bohuslav Sobotka na stránkách vlády.

"Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok" uvedl Sobotka.

I když nebyl II. pilíř výrazně zajímavější než stávající možnosti zajištění penze, bylo pravým problémem právě politické riziko, tedy že se pilíř zruší v případě převzetí vlády levicovými politikyshodují se většinou odborníci. To samo o sobě vzbuzovalo v občanech nedůvěru.

„ČSSD od samého začátku proti spuštění druhého pilíře protestovala, upozorňovali jsme na velká rizika spojená s vyváděním stamiliónů korun z průběžného důchodového účtu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok,“ dodal premiér. Mizivý zájem lidí o druhý pilíř byl však způsoben zejména ČSSD a její rétorikou o jeho zrušení. 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články