Penzijní reforma se teď vyplatí více ženám

13. 6. 2012 – 0:20 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzijní reforma se teď vyplatí více ženám
Druhý pilíř je vykreslený především pro ženy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nemluví se o tom. Ne, není to tabu. Spíš to ještě nikoho nenapadlo dát dohromady. Ano. Je řeč o pohlaví.

Výhodnost či nevýhodnost druhého byla proprána již téměř ze všech stran. Pro rozhodnutí o vstupu je kritický především příjem a obavy z politického rizika. Existuje ale ještě jeden zásadní faktor: Pohlaví.

Ať se nám to líbí nebo ne, muži statisticky vydělávají více než ženy. A to i na stejných pozicích. Navíc stále většinu vyšších (a lépe placených) pozic zastávají muži. A protože se vstup do druhého pilíře vyplatí především lidem s vyššími příjmy, měli by mít muži navrch. Ale chyba lávky. Druhý pilíř je vykreslený především pro ženy.

Chcete riskovat? Spořte na důchod ve druhém pilíři

Proč se ženám vstup do druhého pilíře vyplatí více než mužům? „Za vším hledej ženu,“ říká klasické přísloví. V tomto případě by ale přesnější: „Za vším hledej EU.“ Ano. I za to může Evropská unie. Svým zákazem diskriminace žen (v tomto případě mužů) v pojišťovnictví.

Druhý pilíř má fungovat tak, že si člověk spoří v určitém penzijním fondu a při odchodu do penze si za naspořené prostředky koupí rentu od pojišťovny. V té má na výběr ze tří možností: renta na 20 let, doživotní renta a doživotní renta s tříletou pozůstalostní výplatou. U první možnosti (renta na 20 let) zákaz diskriminace nic neovlivní. 20 let je 20 let pro muže i pro ženy. Dokonce i pro gorily či liberecké bílé tygry.

Výplatu doživotní renty ale zákaz diskriminace ovlivní – a pro muže značně nevýhodně. Muži sice vydělávají statisticky více, ale na utrácení naspořených prostředků mají statisticky méně času. To se projevuje v odlišných úmrtnostních tabulkách pro muže a pro ženy. Jenže se zákazem diskriminace v pojišťovnictví nebudou smět pojišťovny rozlišovat mezi mužem a ženou, budeme pro ně bezpohlavní, stejně jako jednotná úmrtnostní tabulka.

Kalkulačka: Spočítejte si jak se vám ne/vyplatí penzijní reforma

Nižší věk dožití u mužů dosud znamená, že za stejnou sumu si koupí vyšší rentu. Ženy mají rentu nižší, protože pojišťovny počítají s delší dobou výplaty. Po sjednocení úmrtnostních tabulek ovšem s nejvyšší pravděpodobností hraničící s jistotou nedojde ke zprůměrování renty mezi mužem a ženou. Ženám možná o něco vzroste, ale nepochybně ne o tolik, o kolik klesne mužům.

Důsledkem toho bude jediné: Pokud muž neočekává, že bude žít alespoň tak dlouho jako průměrná žena, nebude mít na výběr ze tří možností renty, ale pouze jedinou: 20letou.

Tabulku srovnání najdete na další stránce

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články