Penzisté vyrážejí na dovolenou nejčastěji mimo sezonu, vede Řecko

30. 10. 2012 – 19:39 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Penzisté vyrážejí na dovolenou nejčastěji mimo sezonu, vede Řecko
Senioři jsou podle odborníků specifickým segmentem turistů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina seniorů odjíždí na zahraniční dovolenou mimo hlavní turistickou sezónu a platí za ni 14 350 korun, vyplývá to ze statistických údajů jedné z významějších cestovních agentur v ČR. Nejoblíbenější destinací je Řecko.

Mimo hlavní sezonu jezdí na dovolenou přes 70 procent důchodců. Nejčastěji volí pobyty v délce sedm až deset dní. Ze statistik cestovní agentury Invia.cz letos si dovolenou na říjen pořídila téměř třetina seniorů a nejčastěji mířili na řecké ostrovy. Dalšími destinacemi jsou Turecko (24 procent) a Egypt (20 procent).

"Ze strany seniorů registrujeme poptávku především před a po hlavní sezóně, tedy v měsících květnu, červnu, září a říjnu. V tomto období je totiž v zahraničních destinacích mírnější počasí bez vysokých teplot. Výhodou je navíc menší počet turistů a nižší ceny pobytů mimo sezónu," sdělil Michal Tůma z cestovní agentury. "Senioři tradičně nakupují zájezdy s předstihem, a to nejčastěji od ledna do března. Využívají tak slev v režimu first minute," doplnil Tůma.

Senioři jsou podle odborníků specifickým segmentem turistů. "Rádi si připlatí za kvalitnější službu a cestují mimo hlavní turistickou sezónu. Často využívají nabídku dotovaných zájezdů v programu pro seniory 55+," uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. "Od zájezdů očekávají důkladnou organizaci cesty bez stresujících situací, často cestují s vnoučaty nebo s jiným doprovodem. Velmi důležitou součástí pobytu je pro seniory delegát či zástupce cestovní kanceláře, který je k dispozici klientům a v případě potřeby je schopen pomoci," dodala Petříčková.

Kamila Kinštová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články