Pět obcí v Česku balancuje na hraně bankrotu

11. 10. 2011 – 20:29 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pět obcí v Česku balancuje na hraně bankrotu
Ministerstvo zkoumalo rozpočty téměř všech 6245 obcí v Česku. Unikla jen Podkopná Lhota a Ostrata, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nejvyšší procentní podíl obcí s rizikovým hospodařením obecně vykazuje Zlínský kraj, kde podle analýzy takto hospodaří každá pátá obec. Nejnižší podíl na rizikovém hospodaření má naopak Jihočeský kraj, kde rizikově hospodaří ani ne jedna obec z dvaceti.

Bublava, Nebanice, Pohled, Prameny a Rostěnice-Zvonovice, to jsou jména obcí, které měly na konci loňského roku nejvyšší riziko platební neschopnosti. Údaje v rámci pravidelného monitoringu obecního hospodaření za rok 2010 v úterý zveřejnilo ministerstvo financí.

"Tyto obce nedisponují dostatečnými rezervami pro včasné uhrazení splatných závazků vzniklých především z důvodu chybných investičních rozhodnutí nebo z nařízeného odvodu za porušení rozpočtové kázně," konstatoval rezort Miroslava Kalouska (TOP 09).

Do kategorie obcí s vyšší mírou rizika hospodaření bylo nově zařazeno 51 obcí. Dalších 11 obcí se podle ministerstva objevilo už na loňském seznamu, nejrizikovější kategorie tak narostla na 62 případů. Obce s vyšší mírou rizikového hospodaření jsou početně nejvíce zastoupeny v Karlovarském kraji. Nejvíce problematická jsou přitom sídla v kategorii od 201 do 1000 obyvatel, kterých je v nejrizikovější kategorii 39.

"Čtyřicet obcí se do této skupiny dostalo z důvodu realizace projektů podpořených dotacemi, jiné zase z důvodu chybného účtování, což souvisí s faktem, že rok 2010 byl prvním rokem účetní reformy. Obcím zaslal ministr financí dopis se žádostí o zdůvodnění a o stanovisko zastupitelstva obce," uvedl rezort financí, aby konstatoval: "Většina obcí na dopis odpověděla, že chyby v účetnictví již byly napraveny."

Ministerstvo zkoumalo rozpočty téměř všech 6245 obcí v Česku. Unikla jen Podkopná Lhota a Ostrata, které nepředaly státu svou řádnou účetní závěrku.

-Jan Kálal, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články