Petr Nečas: ČSSD slibuje nesplnitelné

25. 3. 2012 – 20:31 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Petr Nečas: ČSSD slibuje nesplnitelné
Nezodpovědné vlády budou slibovat vyšší sociální dávky řekl na konferenci Petr Nečas, Foto:ODS, modré noviny | zdroj: NašePeníze.cz

Předseda strany Petr Nečas nedávno upozornil, že všechny evropské země, a to i tam, kde vládnou levicové vlády, musí šetřit a přehodnotit svůj přístup k sociální politice.

Větší adresnost sociálních dávek, tvrdší postihy za jejich zneužívání, úsporný, ale zato efektivní sociální systém. To jsou základní pilíře prosazovaného programu ODS v sociální oblasti.

„Stát se sociální dimenzí není totéž, co stát socialistický,“ poznamenal před časem na konferenci v Olomouci předseda ODS a premiér ČR Petr Nečas na adresu sociálních demokratů. Občany varoval před nezodpovědným populismem ČSSD pod zástěrkou budování „sociálních jistot“. 
 
„Toto obelhávání voličů by vedlo k rychlému prohlubování zadlužení nad klidně 100 procent HDP, které by již nešlo rozpočtově zvládnout. Sociální zabezpečení musí odpovídat ekonomickým možnostem státu, jinak se dostaneme na trajektorii, která vede k Řecku či jiným případům,“ vysvětlil Nečas. 
 
„Není většího rozporu slov a činů, než v současné době předvádějí představitelé ČSSD. Agresivně prosazují přijetí Smlouvy o fiskální odpovědnosti, tzv. Fiskálního kompaktu, tedy kromě ztráty části národní rozpočtové suverenity přísný dozor nad hospodařením státu. Svým voličům však zatajují, že by svůj program museli skartovat. Nejlépe okamžitě, aby ho už nikdo neviděl a nečetl. S přísnými fiskálními pravidly, například zavedením tzv. „dluhové brzdy“ na evropské úrovni, je program sociálních demokratů zkrátka neslučitelný,“ varoval Nečas, který svou kritiku nezodpovědnosti ČSSD uzavřel větami: „Zodpovědné vlády budou hledat a nacházet rovnováhu mezi příjmy a výdaji státu. Nezodpovědné vlády budou slibovat vyšší sociální dávky, měkčí a méně motivující sociální systém a strkání hlavy do písku před reformami - zkrátka projídání budoucnosti.“

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články