Petr Nečas: Ulevíme firmám o 18 miliard

14. 2. 2009 – 10:17 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Petr Nečas: Ulevíme firmám o 18 miliard
Foto: vse.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vyjádřil k navrhovaným změnám v zákoníku práce.



Kromě toho chce firmy motivovat k zaměstnávání lidí nižším sociálním pojištěním. Díky tomu by jim mělo zbýt víc peněz na investice a zaměstnávání lidí. Ke snížení zdravotního pojištění, které chce zaplatit ministerstvo zdravotnictví z vyšších spotřebních daní na alkohol a cigarety, je ale skeptický. \"Výběr spotřebních daní, zvlášť pokud se zvýší, je do značné míry loterií. Nejsem si proto jistý, jestli ten model je realistický,\" říká v rozhovoru pro HN Nečas.

- Nezaměstnanost v lednu 2009 stoupla na 6,8 %
- Česká míra nezaměstnanosti vzrostla více, než se čekalo
- Kolik platit na sociální pojištění v roce 2009?
-
Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011

Jako obranu proti rostoucí nezaměstnanostio v době ekonomické krize ministerstvo Petra Nečase připravuje slevu na sociální pojištění, úlevy pro firmy v insolvenci. \"Chceme dát víc peněz do rekvalifikací a vzdělávání zaměstnanců z evropských fondů, které se dřív často utrácely na úplné hlouposti. Ale představa, že krizi vyřeší stát svou politikou, je nesmírně naivní. Stát může krizi pouze brzdit a motivovat k jednoduššímu vytváření pracovních míst. Naší ekonomice může reálně pomoci jen oživení zahraničních trhů a nárůst poptávky po českém zboží.\" Dodává Petr Nečeas v rozhovoru pro Hospodářské Noviny.

Nečas uvedl, že díky slevám na sociální pojištění ušetří firmy 18 miliard korun s tím, že bude systém platit zpětně od začátku roku. Bude to platit dočasně do konce roku 2011. Nejvyšší slevu na dani 700 korun si bude moci odepsat zaměstnavatel u pracovníka s minimální mzdou s tím, že čím vyšší mzda, tím nižší bude sleva bude. Slevu na sociálním pojištění budou dostávat firmy na zaměstnance s měsíčním příjmem do nějakých 27 tisíc. Sleva se tak bude týkat 80 procent zaměstnanců.


Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články