Pivo v hospodách? Zdražilo tak, že lidé raději kupují lahváče

30. 9. 2025 – 6:47 | Domácí | Štěpán Bárta | Diskuze:

Pivo v hospodách? Zdražilo tak, že lidé raději kupují lahváče
Pivo v hospodách? Zdražilo tak, že lidé raději kupují lahváčezdroj: AI DALL-e

Ceny točeného piva v českých hospodách letí vzhůru a rozdíl oproti lahvovým pivům z obchodů je čím dál propastnější. Zatímco lahvové pivo podražilo za posledních pět let jen o pár korun, v hospodách dnes hosté platí i o polovinu víc než před covidem.

Hospody zdražují, obchody drží ceny

Podle systému Dotykačka zdražila průměrná dvanáctka od roku 2019 o více než 55 procent – z necelých čtyřiceti korun na současných 61,50. A to není konec, odborníci očekávají, že rozdíl mezi pivem v hospodách a v regálech supermarketů se bude dál prohlubovat.

Ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity připomíná, že před dvaceti lety Češi pili hlavně v hospodách. „Tři čtvrtiny piva se tehdy čepovaly v restauracích. Dnes je to naopak – většina končí v lahvích a plechovkách,“ říká.

Zatímco hospody musely promítnout do cen vyšší nájmy, mzdy a služby, supermarkety si mohou díky konkurenci dovolit držet marže nízko. Data z Kupi.cz i Českého statistického úřadu ukazují, že lahvové pivo zdražilo jen o 10 až 25 procent.

Příklady z praxe: plzeň za 68, guláš za 183

Konkrétní příklady mluví jasně. V legendárním pražském podniku U zlatého tygra stála ještě začátkem roku 2020 plzeňská dvanáctka 48 korun. Dnes už je o dvacet korun dražší. V jihočeské Bechyni platili hosté v restauraci Špajz za velkopopovickou jedenáctku 28 korun – dnes už 49.

Do kapsy pořádně sáhne i ten, kdo si k pivu objedná jídlo. Hospodský guláš zdražil od roku 2019 z průměrných 118 korun na dnešních 183. Není divu, že se lidé začínají hospodám vyhýbat. Podle ankety serveru Novinky.cz už 62 procent z téměř dvaceti tisíc respondentů přestalo chodit pravidelně.

Hosté mizí, ale pivovary diktují

Podle odborníků za prudkým růstem stojí kombinace několika faktorů – pandemie covidu, válka na Ukrajině, drahé energie, inflace i zvýšená sazba DPH na čepované pivo. „Česko má navíc extrémně nízkou nezaměstnanost, takže mzdy v gastru letí nahoru a kvalifikovaných lidí je málo,“ upozorňuje Maier.

Další problém? Nerovné postavení hospodských vůči velkým pivovarům. Ty si díky dominantnímu postavení na trhu mohou diktovat ceny. Není proto náhoda, že nedávno Plzeňský Prazdroj oznámil další zdražení – u některých piv až o dvě koruny.

„Hospodský musí počítat se svým ekonomickým modelem. Když mu pivovar zdraží o korunu, host zaplatí o dvě až tři koruny víc,“ vysvětluje předseda sekce gastronomie Hospodářské komory Luboš Kastner.

Pivo dnes levnější než za socialismu

Paradoxně, i přes současné zdražování si dnes Češi mohou dovolit víc piva než za komunistů. V roce 1985 stála dvanáctka 6,30 korun, ale průměrná mzda byla jen 2920 korun. Tehdy si průměrný Čech mohl koupit 463 piv, dnes za výplatu pořídí více než třikrát tolik.

Rozdíl je ale v tom, že zatímco za socialismu se pivo pilo hlavně v hospodách, dnes se čím dál častěji otevírá doma – z lahve nebo plechovky. A pokud budou ceny v hospodách dál růst stejným tempem, může se stát, že čepovaná kultura z českých vesnic a měst postupně zmizí.

Zdroje:
Novinář z Prahy, který se zaměřuje na ekonomická témata a dopad čísel na reálný život. Sleduje pohyb peněz i příběhy lidí v jejich stínu - od statistik po každodenní rozhodnutí domácností. Vedle psaní zpráv studuje vysokou školu, zajímá se o dění kolem sebe a ve volném čase rád zajde do kina, stráví večer s přáteli nebo si zahraje počítačovou hru. Věří, že i v ekonomice se dají najít příběhy, které mají co říct.

Nejnovější články