PKN Orlen prodává Unipetrol, zajemci jsou Rusové i Český stát

24. 8. 2009 – 1:56 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

PKN Orlen prodává Unipetrol, zajemci jsou Rusové i Český stát
Foto: Unipetrol | zdroj: NašePeníze.cz

Polský chemický gigant PKN Orlen uvažuje o prodeji Litvínovského koncernu Unipetrol (Dříve Chemopetrol). Uvedl to pondělní týdeník Ekonom. Polský PKN Orlen podle Ekonoma vyjednává či vyjednával s velkou ruskou společností a ve hře je i ůdajně zpětný odkup Unipetrolu českým státem.


O prodeji firmy Unipetrol měli podle informací týdeníku jednat předseda české vlády Jan Fischer se svým polským protějškem Donaldem Tuskem letos v červnu na setkání premiérů Visegrádské čtyřky v polské Wieliczce, kde se vedly rozhovory o ekonomické krizi a o energetice. \"Premiér Jan Fischer s polským premiérem Donaldem Tuskem na téma Unipetrol nehovořil,\" řekl ale Euru mluvčí vlády Roman Prorok.

- Unipetrol slaví 70let, oslaví to úsporami a propouštěním zaměstnanců

Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz informace o prodeji Unipetrolu popřel. \"PKN Orlen neuvažuje o takovém prodeji. Nemá žádné plány, které by se týkaly prodeje Unipetrolu. Všechny spekulace na toto téma jsou neopodstatněné,\" uvedl.

Podle první verze se PKN Orlen již v Rusku dohodl a Moskva měla oznámit Praze, že Unipetrol přejde do jejích rukou. Podle druhé varianty se v Rusku stále ještě jedná a situace má být otevřena i v České republice. Dva z pěti zdrojů uvedly, že se uvažuje o tom, že na odkoupení Unipetrolu by se podílel ČEZ. Generální ředitel ČEZ Martin Roman ale týdeníku odpověděl, že je to nesmysl.

Důvodem, proč Poláci měli Praze nabídnout zpětný odkup Unipetrolu, má být lepší vyjednávací pozice s ruským kupcem, pokud se ukáže, že je ve hře druhý zájemce. Také prý mají strach o výsledek poslední arbitráže, kterou vedou s Andrejem Babišem a kde jim hrozí, že budou muset majiteli Agrofertu zaplatit více než deset miliard korun.

Rusko může vyřešit velký problém PKN Orlen, kterým je zatím utopená investice 60 miliard korun do litevské rafinerie Mažeikiu Nafta. Poté, co ji PKN Orlen koupil, ruští dodavatelé přestali rafinérii zásobovat přes ropovody.

Unipetrol je vedoucí skupinou v oblasti zpracování ropy a petrochemie v České republice a je jedním z hlavních hráčů ve střední a východní Evropě. V roce 2005 se stal součástí největší rafinérské a petrochemické skupiny ve střední Evropě - PKN Orlen.

Přiřazené firmy:

UNIPETROL, a.s.UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. , UNIPETROL RPA, s.r.o.UNIPETROL SERVICES, s.r.o.UNIPETROL RAFINÉRIE, s.r.o.ČEZ, a. s.


Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články