Platební karty u Českých bank zdražily, banky si vynahrazují blokace zdarma

5. 12. 2009 – 17:09 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební karty u Českých bank zdražily, banky si vynahrazují blokace zdarma
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nedávno byly banky nuceny upravit některé podmínky ve prospěch svých klientů. Příjmy si však chtějí vynahrazovat jinými způsoby. Sedm bank v Česku už zdražilo platební karty. Zdržují proto, že je musí zdarma zablokovat v případě krádeže i ztráty. Informoval o tom server Aktuálně.cz.


\"Lidé, kteří kartu využívají celý rok, tedy naprostá většina klientů, tak zaplatí ročně až o pětinu více než dosud,\" řekl Aktuálně.cz provozovatel serveru BankovniPoplatky.com Patrik Nacher.

Čtěte také:


- Raiffeisen chce otevřít novou internetovou banku po vzoru mbank
- Citibank v Česku zruší polovinu poboček, chce šetřit
- Začalo hlasování o nejabsurdnější bankovní poplatek, přidejte se i vy!
- bankovní účty pro studenty nemusí být levnější než klasické

Podle serveru zdražily debetní platební karty ČSOB jen nenápadně - formou změny z ročního na měsíční zpoplatnění. A klientům banka změnu prezentuje jako zlepšení. Na druhou stranu však ČSOB zrušila zpoplatnění kreditních karet. \"Zřejmě tak chce zatraktivnit tyto lukrativní úvěrové služby,\" dodal Nacher.

Server uvedl, že některé banky si bezplatné zablokování karty kompenzují výrazným zvýšením poplatku za vydání nové, tedy náhradní karty. Zatímco u GE Money Bank tato služba byla dříve zdarma, od listopadu si banka účtuje 150 korun. Poštovní spořitelna zase zdražila o 170 procent.

Komerční banka na si zrušené poplatky kompenzuje ještě jinou cestou. \"Od února zruší bezplatný dotaz na zůstatek účtu, který klient zadá prostřednictvím bankomatu. U přístrojů Komerční banky klienti zaplatí 2,50 koruny, u ostatních bank pak 10 korun,\" informuje aktualne.cz.

Debetní platební karty zdražily také LBBW, Volksbank a Banco Popolare, která vydává karty ČSOB.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články