Platební morálka se lepší: Průměrná doba zaplacení faktur ze zkrátila na 39 dnů

1. 11. 2011 – 20:44 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební morálka se lepší: Průměrná doba zaplacení faktur ze zkrátila na 39 dnů
Oproti dřívějšku preferuje více firem dodání za hotové, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle aktuálního průzkumu Platební morálka se zkrátila průměrná doba zaplacení faktur na 39 dnů (v roce 2010 to bylo 41 dnů). V úterý o tom informovala pojišťovna Atradius.

Více než polovina firem (54 procent) podle průzkumu upřednostňuje dodávky za hotové a tento způsob je také nejčastěji zmiňován jako nejčastější ochrana proti nezaplacení. Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že české podniky na rozdíl od evropských nepoužívají slevu za předčasné splacení jako nástroj vylepšení cashflow.

Na podzim 2011 se prodloužila oproti loňsku předepsaná doba splatnosti ze 46 na 50 dnů, ale 49 procent požaduje peníze v kratší lhůtě než 30 dnů. Pokud je vystavována faktura s odloženou splatností, v průměru přichází peníze na účet po 39 dnech, tedy 11 dnů před datem splatnosti.

„Platební morálka sleduje náladu podnikatelů a jejich obchodní vztahy už pět let. Po náhlém zhoršení platební morálky v následku dopadu krize v průběhu roku 2008 reportovaly firmy v následujícím roce proplácení faktur až po 42 dnech a 60 procent hodnotilo platební morálku jako špatnou. Od té doby se sice reálné zaplacení faktur neustále zkracuje, ale stále je ještě hodně vzdálené stavu těsně před krizí z roku 2008. Navíc se neustále prodlužuje předepsaná doba splatnosti, což je následek tlaku velkých odběratelů na dodavatele,“ vysvětlila Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

Oproti dřívějšku preferuje více firem dodání za hotové. Zatímco ještě loni 84 procent obratu bylo realizováno na úvěr, letos už je to pouze 46 procent. „K akceptaci odložené splatnosti přistupují firmy nejčastěji za účelem vytváření dlouhodobého vztahu se zákazníkem, a to 49 procent. Na druhou stranu dodání výměnou za hotovost praktikuje bezmála polovina z nich, 46 procent, jako ochranu proti nezaplacení. Pouze 19 procent podniků se pak spoléhá na pojištění pohledávek,“ upozornila na zjištění Stržínková.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články