Platební morálka se v Česku zlepšuje, firmám se začíná opět dařit

13. 10. 2010 – 20:37 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební morálka se v Česku zlepšuje, firmám se začíná opět dařit
Podle impulsů pocházejících z trhu je patrné, že české firmy mají nejhorší období za sebou a začíná se jim opětovně dařit | zdroj: NašePeníze.cz

Průměrná doba zaplacení faktur se v Česku snížila o jeden den na 41 dnů. Informovala o tom ve středu pojišťovna Atradius s odvoláním na průzkum platební morálky.

V loňském roce přitom průměrná doba zaplacení faktur činila 42 dnů, což prozatím nevedlo ke druhotné platební neschopnosti dodavatelů. V souvislosti s recesí se významně meziročně prodloužila předepsaná doba splatnosti z 33 na 46 dnů. Nejčastěji zmiňovanými důvody pro prodloužení splatnosti jsou „standardní platební podmínky“ nebo „vyjednávací schopnosti zákazníka“.

Podle impulsů pocházejících z trhu je patrné, že české firmy mají nejhorší období za sebou a začíná se jim opětovně dařit. „Přestože i výsledky průzkumu Platební morálka mluví o zlepšení situace, doporučujeme nejvyšší obezřetnost a uvážlivý přístup k úvěrování obchodních partnerů, protože zkušenosti z krize jsou ještě čerstvé,“ řekla Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

Tomu nasvědčuje i to, že ačkoliv v průměru přichází peníze před termínem, přesto 49 % všech faktur je uhrazeno se zpožděním. I když podle dvou třetin respondentů dochází ke zpoždění proplacení bez předchozího upozornění, neznamená tato komplikace pro firmy dopad na finanční stabilitu, ani vznik druhotné platební neschopnosti. V případech, kdy neuhrazené faktury na podnik dopad měly, šlo v polovině případů (51 %) o „odkládání vlastních plateb dodavatelům firmy“.

“Trh se začíná po prodělané recesi pomalu zotavovat, o čemž svědčí i množství poptávek po pojištění pohledávek k nově uzavřeným zakázkám. Trend nastal již na začátku roku 2010, zvláště pak v posledních třech měsících dochází k razantnímu zvýšení pojišťovaných objemů. Zájem je jak o pojištění pohledávek, tak o služby spojené s vymáháním pohledávek,” uvedla Stržínková. Nejčastěji se mezi zeměmi, kam nově nebo více začínají české podniky dodávat své zboží, objevují Německo, Polsko a Čína. Na tyto země se začínají orientovat nově především větší firmy. Přes 75 % poptávek však pochází od malých a středních firem, které využívají Atradius k prověření a pojištění svých odběratelů.

-David Vandrovec,Mediafax

Psali jsme k tématu:

- Průzkum: Platební morálka státní správy je lepší než u soukromých firem

- Průměrná splatnost faktur se prodlužuje, nyní je 72 dnů. Jaké obory jsou nejhorší?

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články