Platební neschopnost mezi živnostníky se zhoršuje

24. 9. 2009 – 1:50 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební neschopnost mezi živnostníky se zhoršuje
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Většina českých živnostníků se stále častěji potýká s pozdním proplácením faktur od svých zákazníků. Z průzkumu Poštovní spořitelny vyplývá, že se kvůli tomu pak sami dostávají do problémů, kdy jim nedostatek volných prostředků ohrožuje nové zakázky, a v krajním případě jsou dokonce nuceni pozdržovat odchozí platby a vyplácení mezd. Dočasnou platební neschopnost pak musí řešit pomocí provozních bankovních úvěrů.


„Zajímalo nás, jak se změnilo chování živnostníků a jejich zákazníků v době hospodářské recese a také jak se obtížná ekonomická situace odrazila v platební morálce podnikatelů,“ říká Tomáš Basista, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

- Neplatí vám zaměstnavatel mzdu? Přečtěte si jak získat mzdovou náhradu od státu
- Firmy: Platební morálka firem se zhoršuje v celé evropě

Přestože se doba splatnosti faktur výrazně neprodlužuje, zákazníci stejně neplatí v řádných termínech. Aby se odběratelé vyhnuli včasnému placení, poukazují na technické nedostatky -  vracejí tak faktury kvůli administrativním chybám, nepřesnému obsahu nebo chybnému datu plnění objednávky.

Živnostníky tato situace dostává do potíží, ohrožuje rozvoj podnikání a snižuje šance na získání nových zakázek. Ve 14 % všech případů je dokonce nutí používat stejné praktiky vůči dodavatelům.

S neproplácením odběratelských faktur bojují podnikatelé různými způsoby. Sedmnáct procent z nich prodloužilo dobu splatnosti, další naopak platbu přes faktury omezili na minimum a vyžadují za své zboží  hotovost (12 % dotazovaných). „Jde o pochopitelné kroky,“ říká Tomáš Basista. „Pravdou však je, že situace, která momentálně mezi živnostníky panuje, je nezdravá. Podnikatelé se pohybují v bludném kruhu proplácení-neproplácení-pozdržování. Tento stav situaci velice ztěžuje a v nejhorším případě může vést až k ukončení podnikání.“

Průzkum přinesl i další zajímavá zjištění. Problémy s pozdním nebo dokonce absolutním neproplácením faktur méně pociťují živnostníci, kteří podnikají s použitým zbožím, obchodují mimo prodejny, nebo ti, jejichž živnost má servisní charakter. Operují totiž často s menšími částkami a mnohdy vyžadují platbu v hotovosti.

V případě, že zákazníci neproplácejí faktury, živnostníci obvykle postupují v několika krocích. Nejprve volí telefonické připomenutí, pak písemnou upomínku. Poté už následuje předání celé záležitosti soudu. „Podnikatelé v podstatě nemají efektivní prostředky, jak rychle donutit zákazníky zaplatit včas. Soudní cesta bývá většinou zdlouhavá, proto živnostníci potřebují vhodné provozní financování, které by jim pomohlo vypořádat se s tímto dočasným výpadkem finančních prostředků,“ dodává Tomáš Basista.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články