Platíte přes mobil? Podívejte se jak vám může někdo vybílit účet

29. 8. 2013 – 12:21 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platíte přes mobil? Podívejte se jak vám může někdo vybílit účet
Platba přes mobil je velmi jednoduchá a praktická. Pokud si nedáme pozor, také ale nebezpečná. Hrozí totiž, že nám někdo vybílí účet. Jaká jsou rizika mobilních plateb a jak se jim vyvarovat? Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Platba přes mobil je velmi jednoduchá a praktická. Pokud si nedáme pozor, také ale nebezpečná. Hrozí totiž, že nám někdo vybílí účet. Jaká jsou rizika mobilních plateb a jak se jim vyvarovat?

Podle Jiřího Kropáče, vedoucího virové laboratoře AVG, mezi hlavní rizika spojená s mobilními platbami patří zneužití přenášených dat, krádež majetku, a škodlivé, útočící programy, tzv malware.

Mezi hlavní rizika spojená s mobilními platbami patří:

Zneužití přenášených dat: Stejně jako byste neměli používat internetové bankovnictví na počítači v internetové kavárně, neměli byste realizovat mobilní platby přes veřejné Wifi připojení. V tom případě totiž veřejně přenášíte vaše bankovní údaje a v nezašifrované podobě je může kdokoli zachytit a následně zneužít.

Krádež majetku: Při ztrátě či krádeži mobilního telefonu si uživatelé často představí ztrátu svých kontaktů, fotografií či aplikací. Většina uživatelů chytrých zařízení v nich má ale uložená hesla k přihlášení na e-mail, sociální sítě či e-shopy, ale také do internetového bankovnictví. Jakmile se vaše mobilní zařízení dostane do nesprávných rukou, je v nich také váš bankovní účet.

Malware: Počet škodlivých programů útočících na mobilní uživatele neustále roste a zejména v případě mobilních finančních transakcí může být napadení vašeho chytrého mobilního přístroje malwarem fatální. Pokud kyberzločinec získá přístupová data k vašemu bankovnímu účtu, může je okamžitě zneužít.

Jak se tedy bránit?

Používejte jen originální aplikace! Aplikace do vašeho chytrého zařízení vždy stahujte jen z oficiálních obchodů s aplikacemi, jako je Google Play a další a ujistěte se, že aplikace pochází z důvěryhodných zdrojů. Vyvarujte se stahování bezplatných kopií originálních aplikací, může se jednat o malware.

Nezapomínejte na heslo! Ačkoli se to může zdát jako samozřejmost, zhruba třetina uživatelů stále nemá na svém mobilním přístroji nastavené přístupové heslo. Stejně jako si zamykáte dveře od bytu nebo od auta, měli byste si zamykat i přístup k vašemu chytrému telefonu nebo tabletu, protože váš chytrý přístroj je vstupní bránou do vašeho každodenního života, ať už k e-mailu, k fotografiím, kontaktům, sociálním sítím, nebo právě k bankovním údajům.

Chraňte se! Mnoho uživatelů chytrých telefonů a tabletů se stále mylně domnívá, že ve svých mobilních zařízeních nepotřebují mít žádný bezpečnostní program. Vaše mobilní přístroje jsou ale bez antivirového programu stejně tak ohrožené, jako vaše notebooky či stolní počítače, viry šířící se internetem je mohou napadnout stejně tak. Kromě toho mobilní antiviry poskytují také technologii anti-theft, která umožňuje ztracený nebo ukradený přístroj vyhledat a uzamknout.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články