Platové tabulky zůstanou stejné, platy se přesto změní

26. 10. 2010 – 20:25 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platové tabulky zůstanou stejné, platy se přesto změní
Dvě třetiny lidí se domnívá, že odbory nemají řešení, které umožní dosáhnout potřebných úspor bez snížení mezd zaměstnanců státu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda navrhuje odborářům zachování současných platových tabulek i pro příští rok, sníží se pouze objem mzdových prostředků o deset procent.

Po úterním jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem to oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

"Vláda by svým nařízením stanovila koeficient rozpětí mezi tarifními třídami a platovými stupni ve stejné výši, jak je to dnes v zákoníku práce," řekl Nečas.

Odbory ale návrh vlády odmítají. "Ve skutečnosti jsme se neposunuli ani o píď. Co navrhuje premiér Nečas, je změna systému. Vláda zkrátka chce platy s rozpětím, a my s tím nesouhlasíme," řekla předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

 

TIP: Spočítejte si čistou mzdu na mzdové kalkulačce

 

Kabinet podle Vondrové trvá na změnách v zákoníku práce, které předložil do parlamentu. "Platové tabulky budou zachovány jen formálně. Bude zachován první tarif a poslední. Nikdo ale nemá garantováno, že tarif, jaký měl dosud, nebude snížený," dodala Vondrová s tím, že její odborový svaz s tímto návrhem nesouhlasí.

 

TIP: Průměrná mzda podle čtenářů NašePeníze.cz zde.

 

Zavadil dodal, že v pátek bude setkání všech dotčených odborových svazů a tam se teprve dohodnou na dalším postupu.

Podle dnešního průzkumu se téměř dvě třetiny lidí domnívá, že odbory nemají taková řešení, která umožní dosáhnout potřebných úspor bez snížení celkového objemu mezd zaměstnanců státu.

Odboráři se mohou spoléhat spíše na důvěřivost vyučených lidí, zvláště dělníků. Odborům také více důvěřují důchodci a nezaměstnaní. Pochybují o nich především studenti, podnikatelé a živnostníci.

-Jiří Táborský,Mediafax

Kam dál?

- Platy státních zaměstnanců klesnou o desetinu, bonusy se ale zvednou

- Průměrný plat stoupl o dvě procenta - více vyděláte ve státní správě

- Kalousek: Celkově platy klesnou, těm pracujícím ale stoupnou na úkor nepracujících

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články