Platy lékařů i sester opět rostly. Stát platí víc, než soukromá zařízení

1. 8. 2011 – 13:45 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy lékařů i sester opět rostly. Stát platí víc, než soukromá zařízení
Do kategorie státních nemocnic spadají nemocnice zřizované ministerstvem zdravotnictví, kraji a ostatními centrálními orgány, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nemocnice spravované státem platí své lékaře a zdravotní sestry lépe než soukromá zařízení, mzdy zde vloni stouply na 50 235 u lékařů a zubních lékařů a 27 515 tisíc u sester a porodních asistentek. Vyplývá to z čísel, která v pondělí zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Proti roku 2009 vzrostly ve státních nemocnicích platy u obou kategorií dohromady o 3,7 procenta. Naopak v soukromých nemocnicích lékař a zubař pobírá průměrně 49 223 korun, sestry a porodní asistentky 23 397 korun. Proti roku 2009 se jedná o nárůst u obou kategorií dohromady o 3,6 procenta.

Mezi zaměstnanci ve státních a soukromých nemocnicích činí rozdíl v tom, co dostanou na výplatní pásce 4073 korun. U lékařů a zubních lékařů je to o tisíc korun, u všeobecných sester a porodních asistentek byla průměrná měsíční mzda v soukromých zařízeních nižší o 4100 korun než průměrný plat ve státních nemocnicích.

V lázeňských zařízeních průměrná měsíční mzda dosahovala u lékařů a zubních lékařů 48 867 korun a u všeobecných sester a porodních asistentek 19 396 korun.

TIP: Aktuální nabídky práce

Do kategorie státních nemocnic spadají nemocnice zřizované ministerstvem zdravotnictví, kraji a ostatními centrálními orgány, tedy například ministerstvem obrany.

Za soukromá zařízení statistiky označují ty nemocnice, které zřizuje fyzická osoba, církve nebo se jedná o obchodní společnosti.

V soukromých zařízeních se odměňování řídí předpisy o mzdě, ve státních předpisy o platu. Dále jsou předpisy o platu odměňováni zaměstnanci lázní bez ohledu na zřizovatele.

Ačkoliv plat lékařů v loňském roce rostl, nesl se konec roku 2010 i začátek roku 2011 ve znamení sporů o odměňování lékařů. Ti si totiž stěžovali, že jejich práce je špatně ohodnocena a vysoká čísla, o nichž hovoří statistiky, jsou zkreslena prací přesčas.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články