Platy mladých lékařů budou nižší než u učitelů

17. 9. 2010 – 16:17 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy mladých lékařů budou nižší než u učitelů
Podle ministra je ovšem kolem | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pátek v Olomouci konstatoval, že odměňování začínajících lékařů může být nižší, než tomu bude u mladých učitelů.

„Tarif mladých lékařů se pohybuje okolo 17 až 18 tisíc korun,“ řekl Heger. „Naproti tomu se učitelům garantuje, že budou mít minimálně 20 tisíc korun,“ dodal ministr. Situaci v odměňování zdravotnických pracovníků celkově označuje za nešťastnou. „Platy zdravotníků jsou vzhledem k jejich kvalifikaci a stupně zátěže nízké,“ řekl Heger.

Podle ministra je ovšem kolem "tabulek" zbytečná panika. Vysvětlil to tím, že co zaměstnanci ztratí na tarifu, získají v nadtarifní složce. I do budoucna je ovšem podle ministra zdravotnictví nutné počítat spíše se zmrazením mezd.

Heger dále řekl, že svým způsobem chápe iniciativu mladých lékařů nazvanou "Děkujeme, odcházíme". Ta hrozí hromadnými odchody do zahraničí. Na druhé straně se však hromadného exodu neobává. Podle jeho slov je v blízké cizině práce pro české lékaře málo a do vzdálenějších zemí pro různá rizika odcházet nebudou.

-Mediafax

Kam dál?

- Průměrný plat stoupl o dvě procenta - více vyděláte ve státní správě

- Heger: Platy zdravotníků mají vyjadřovat úctu k jejich práci, ale šetřit se musí

- VV: Platy učitelů by měly být po roce 2012 o pět tisíc vyšší

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články