Platy prodavaček v Česku: Kde si vydělají nejvíce?

30. 11. 2016 – 12:36 | Práce | red | Diskuze:

Platy prodavaček v Česku: Kde si vydělají nejvíce?
zdroj: freeimages.com

Zatímco platy některých prodavaček v Británii nově vzrostou až na £9.75 (309 Kč) za hodinu a vysoce tak přesáhnou minimální mzdu, v České republice se pokladní musí pořádně dřít, aby dokázaly vůbec vyžít. Kde si prodavačky vydělávají nejvíc?

Prodavačky v Británii se radují. Obchodní řetězec Lidl se totiž rozhodl plošně zvyšovat platy. V březnu 2017 tak dostanou prodavačky za vykonanou práci vůbec poprvé odměnu £9.75 (309 Kč) za hodinu a dostanou se tak vysoko nad hranici minimální měsíční mzdy.

Ta by se v dubnu příštího roku měla vyšplhat na £7.50 (237 Kč) za hodinu. V porovnání s doporučovanou mzdou - která udává, kolik peněz lidé potřebují, aby dokázali vyžít - je ale minimální mzda i tak příliš nízká. Aby člověk pokryl v Británii životní náklady, potřebuje totiž £8.45 (267 Kč), v Londýně dokonce £9.75 (309 Kč) na hodinu.

Lidl je vůbec prvním řetězcem, který prodavačkám nabízí plat nad doporučovanou měsíční mzdu, o tom si ale pokladní v České republice mohou zatím nechat jen zdát.

Platy prodavaček v ČR

"Nástupní mzda na pozici prodavač/prodavačka v současné době začíná na 18.625 Kč brutto při čtyřicetihodinovém pracovním úvazku," řekla TN.cz mluvčí Lidlu Zuzana Holá s tím, že po zapracování se odměna může vyšplhat i na více než 20 tisíc korun. "Mzdy našich zaměstnanců v prodejnách zvyšujeme průběžně. Za uplynulých pět let jsme tak například nástupní mzdy na pozici prodavač/prodavačka zvýšili celkem o 47 procent," dodala.

To ostatní velké supermarkety se odměnami pro zaměstnance příliš nechlubí. Většina z nich se odvolávala na to, že mzdy zaměstnanců jsou součástí interních informací, které nemohou prozradit. TN.cz ale zapátralo a přímo od prodavaček nebo z nabídek na internetu zjistilo, kolik peněz si průměrná pokladní v jednotlivých supermarketech vydělá. A není to žádná sláva!

Při čtyřicetihodinovém pracovním úvazku si prodavačky vydělají v průměru 12 900 - 16 900 korun. V některých obchodních řetězcích ale na tuto částku ani nedosáhnou. Nejvyšší odměny nabízí Lidl a Kaufland, následují je Billa a Tesco. Vůbec nejnižší mzdy vyplácejí zaměstnancům Penny Market, Globus a Ahold. Platy jsou pouze orientační - v závislosti na lokalitě se mohou měnit

Brutto a netto

- Brutto (hrubá mzda) - vzniká součtem základní mzdy, osobního ohodnocení, aj. Z této mzdy se pak ještě strhávají zákonné srážky, jako jsou zálohy na daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění.

- Netto (čistá mzda) - hodně zjednodušeně řečeno je to částka, která vám za odpracovanou práci "přistane na účtě". Vzniká tak, že se od hrubé mzdy odečtou všechny zákonné srážky.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články