Platy zdravotních sester také porostou, slibuje Heger

28. 2. 2011 – 13:26 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy zdravotních sester také porostou, slibuje Heger
Zvýšení platů je vázané na reformy, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podepíše příští týden memorandum, které zdravotním sestrám zajistí v následujícím roce vyšší platy. Podobně jako u lékařů je toto navýšení vázané na reformy, sdělil v pondělí ministr.

Heger dále dodal, že v memorandu nejsou stanoveny přesné násobky nebo podíly nárůstu platů. "Nám postačuje obecná formulace. Co bych chápala jako prohru, by byl stav, kdyby se lékařům plat příští rok opět zvednul, ale nelékařům ne," doplnila Jurásková. Podotkla také, že tento nárůst odhaduje v řádech tisíců korun. Tolik jako u lékařů to ale nebude.

Heger se sestrami jednal také o posílení jejich kompetencí. "Vyhláška, která je bude řešit, je připravená k podpisu. Pracovalo se na ní dva roky," řekl ministr. Kvůli fungování správného zařazení do tarifních tříd zašle ministr do všech nemocnic vysvětlující dopis.

Tato vyhláška totiž především zlegalizuje současný stav toho, co sestry v nemocnicích dělají, a zamezí praxi, kdy je plně kvalifikovaná sestra zařazena do nižší platové třídy, než by měla.

"Posun v jednání v případě mzdového ohodnocení a zvýšení kompetencí u nelékařských oborů vítáme," uvedla Dana Jurásková, prezidentka České asociace sester.

Ani novou vyhláškou ale posilování odpovědnosti sester nekončí. Další zvýšení pravomocí by se mělo týkat především oblasti dlouhodobé a domácí péče. "Půjde například o to, že za provoz oddělení dlouhodobé péče by mohla odpovídat sestra a lékař by fungoval pouze jako konzultant v předem vymezeném rozsahu," řekla Jurásková.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články