Plyn pro domácnosti i firmy zlevní, nejvíc na moravě

27. 2. 2009 – 15:24 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Plyn pro domácnosti i firmy zlevní, nejvíc na moravě
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Cena zemního plynu od společností skupiny RWE pro domácnosti od 1. dubna 2009 poklesne v průměru o 3 procenta. Zákazníci z řad domácností, kteří zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, měsíčně ušetří v průměru stokorunu. První dnes snížení cen oznámil E.ON, zanedlouho se přidali i konkurenti RWE Transgas a Pražská plynárenská uvedl iDNES.cz.


E.ON podle plánu zlevnění o dvě procenta, společnost RWE o tři procenta a Pražská plynárenská zlevní až o 3,5 procenta.

-
Martin Říman: energetickým krizím se v budoucnu nevyhneme

Podle RWE výraznějšímu zlevnění zemního plynu brání pokračující pád kurzu české koruny vůči americkému dolaru, za který RWE zemní plyn v zahraničí nakupuje. Za posledních šest měsíců koruna oslabila o 50 %, což má i přes nižší nákupní ceny plynu na světových trzích zásadní dopad na konečné ceny pro odběratele v ČR.

„Slábnoucí koruna zdražuje veškerý dovoz do České republiky a zemní plyn v tomto směru není výjimkou. Ačkoli jeho ceny na světových trzích postupně klesají, my musíme nakupovat za výrazně dražší dolary. Slabá koruna tak znevýhodňuje nákup zemního plynu,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas.

Nejvíce zlevní plyn na severní Moravě, kde ceny klesnou o 4,3 procenta. Naopak nejmenší pokles o 1,8 procenta mohou čekat obyvatelé východních Čech.

Dochází tak přesně k opačnému efektu než vloni na jaře, kdy silná koruna české odběratele zemního plynu chránila před daleko silnějšími dopady drahé ropy. Cena zemního plynu reaguje na pohyb světových cen ropy a ropných derivátů se zpožděním devíti měsíců.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 15.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,590 24,710
USD 22,650 22,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články