Plyn pro domácnosti zdraží až o deset procent - někde i 300 korun měsíčně

22. 4. 2011 – 7:58 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Plyn pro domácnosti zdraží až o deset procent - někde i 300 korun měsíčně
Za chystaným zdražením stojí výrazné zdražování ropy způsobené zejména nepokoji v Egyptě, občanskou válkou v Libyi a nestabilní situací v dalších arabských zemích, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zákazníci společnosti RWE Transgas z řad domácností si s velkou pravděpodobností už brzy připlatí za odebíraný plyn, firma by ho mohla zdražit až o deset procent.

"Veškeré predikce z trhu signalizují, že zemní plyn bude třeba pro letní měsíce zdražit, měl by jít s cenou nahoru kolem deseti procent," uvedl Chalupský. "Věříme ale, že ten nárůst bude jednociferný, pomoci by mohla posilující koruna," dodal.

TIP: Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu v několika krocích

Podle něj za chystaným zdražením stojí výrazné zdražování ropy způsobené zejména nepokoji v Egyptě, občanskou válkou v Libyi a nestabilní situací v dalších arabských zemích. "Za posledních šest měsíců vzrostla cena severomořské ropy Brent o 44 procent, a to je klíčový faktor pro výpočet ceny zemního plynu," vysvětlil mluvčí.

Domácnostem, které na plynu jen vaří (roční spotřeba zhruba 600 kubíků), by cena za plyn měla stoupnout měsíčně zhruba o stokorunu, domácnosti, které vaří a ohřívají vodu (1800 kubíků za rok) by si měly připlatit více než 200 korun měsíčně. Rodiny, které si plynem navíc i topí (3000 kubíků za rok), zaplatí o zhruba 300 Kč měsíčně navíc.

<%Anketa165%>

Firma zatím ceny oznamovala čtvrtletně, ceny má ohlašovat nejméně 30 dní před jejich změnou. "Je pravděpodobné, že nové ceny začnou platit dříve, než od dalšího pololetí," dodal Chalupský.

Cena zemního plynu od RWE se drží na stabilní úrovni už tři čtvrtletí v řadě, během nichž se pouze na začátku roku 2011 zvedla o 2,3 procenta.

Může se hodit:

- ČEZ láká na plyn, RWE na elektřinu, jaké jsou jejich nabídky?

- Změna dodavatele elektřiny: SOS varuje na co si dát pozor

- Změna dodavatele elektřiny vám může ušetřit ročně až 2100 Kč

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články