Plynová krize buší Česku znovu na vrata, hrozí promrzlé domovy

4. 11. 2009 – 1:23 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Plynová krize buší Česku znovu na vrata, hrozí promrzlé domovy
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Plynová krize z letošního ledna může v nové topné sezóně udeřit už tento měsíc - v listopadu. Ukrajina totiž porušila podmínky mezinárodního úvěru, kterým měla 7. listopadu splatit Gazpromu říjnový účet za ruský plyn. A sama na splátky nemá peníze.


Ruský premiér Vladimír Putin už proto volal svému protějšku Frederiku Reinfeldtovi do Švédska, které právě předsedá EU. Upozornil jej, že problémy s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu se mohou opakovat. Zároveň dnes vyzval Evropskou unii, ať Ukrajině na splátku půjčí.

\"Dejte jim alespoň miliardu. Proč být chamtivý? Oni (EU) mají peníze, tak proč jich trochu neuvolní?,\" prohlásil Putin.

-
Ceny PHM: Zdražování benzinu a nafty bude pokračovat
- Zemní plyn zlevnil pro všechny domácnosti

Podle odborníků nehrozí, že by české domácnosti kvůli tomu v listopadu mrzly. I kdyby totiž došlo na nejhorší a Ukrajina nezaplatila, Gazprom nejspíš ve vlastním zájmu zemi \"obejde\", a bude Evropě dodávat plyn přes Bělorusko a Polsko.

\"Není leden, není mínus deset,\" vysvětluje navíc expert na energetiku Vladimír Štěpán z analytické společnosti ENA, že spotřeba plynu není tak vysoko jako při lednových teplotách hluboko pod nulou. Riziko problémů s dodávkami plynu do českých domácností to prozatím ještě víc snižuje.

Buď půjčka, nebo mráz

Přesto hrozí, že se kvůli neochotě Ukrajiny dostát podmínkám úvěru od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie (EU) v regionu výrazné \"ochladí.\" Křehká a pracně udržovaná stabilizace ekonomického propadu země může totiž bez dalšího úvěru úplně zamrznout a postihnout i okolní země.

\"Zatímco zástupci MMF se obávají, že ekonomický propad Ukrajiny by mohl zkazit křehké oživení v Evropě, Ukrajina se zároveň ukázala jako testovací pole integrity úvěrových pravidel MMF,\" naznačuje agentura Reuters rozcestí, na kterém teď věřitel i dlužník stojí.

O co jde? Ukrajina má kvůli hospodářské krizi velmi vážné ekonomické potíže. Tahouni ekonomiky - ocelářský a chemický průmysl - jakoby v této páté nejlidnatější zemi Evropy zmizeli z mapy. Zemi se nedostává peněz na placení jejich závazků a Ukrajina proto musela vyhledat pomoc MMF.



Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články