Počet krachujících firem klesl. Měsíčně skončí 300 společností

3. 10. 2012 – 13:37 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Počet krachujících firem klesl. Měsíčně skončí 300 společností
Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v září vyhlášeno v odvětví služeb (39 případů), nejméně pak v odvětví zemědělství., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Celkem 308 českých společností vyhlásilo v průběhu září bankrot, nejvíce krachů připadalo na firmy působící v odvětví služeb. Osobních bankrotů bylo během sledovaného období vyhlášeno 1410, informovala ve středu společnost CCB spravující úvěrové registry.

V září bylo vyhlášeno o 22 méně firemních bankrotů než v srpnu. Meziměsíčně se snížil jak počet bankrotů obchodních společností (o tři případy), tak i počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 19 případů).

"Počet firemních bankrotů koncem roku bude pravděpodobně již druhým rokem vyšší než maximální hodnoty z přelomu tisíciletí. Podíl bankrotů fyzických osob podnikatelů za devět měsíců letošního roku dosahuje již 61 procent celkového počtu firemních bankrotů a jsou to právě tyto bankroty, které rychle zvyšují jejich celkový počet," odhaduje vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Také počet podaných návrhů na bankrot se snížil. V září bylo podáno 604 návrhů na bankrot firem, což je o 153 méně než v srpnu.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v září vyhlášeno v Praze a v Moravskoslezském kraji (shodně po 54 bankrotech). Nejméně naopak v Karlovarském kraji a na Vysočině (shodně po pěti bankrotech).

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v září vyhlášeno v odvětví služeb (39 případů), nejméně pak v odvětví zemědělství.

Během sledovaného období bylo vyhlášeno o 218 osobních bankrotů méně než v předchozím měsíci. Ve srovnání se zářím loňského roku to však bylo o 423 bankrotů více. "Za devět měsíců letošního roku bylo vyhlášeno 12 392 osobních bankrotů, což je o 803 bankrotů více než za celý loňský rok,“ uvedla Kameníčková.

Počet návrhů na osobní bankrot byl v září ve srovnání se srpnem nižší, a to o 296 návrhů. Bylo podáno 1754 návrhů na osobní bankrot, což je nejnižší hodnota za jeden měsíc od začátku letošního roku.

V září bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Ústeckém kraji (198 případů) a pak s odstupem v Plzeňském kraji (138 případů). Nejméně osobních bankrotů bylo vyhlášeno v Libereckém kraji (34 případů) a v kraji Vysočina (40 případů).

Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články