Počet živnostníků roste, podnikat chce pětina Čechů

20. 4. 2012 – 8:27 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Počet živnostníků roste, podnikat chce pětina Čechů
Důvodem nárůstu zájmu o podnikání je také nejistota lidí, kteří se bojí o práci, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

očet registrovaných podnikatelů se v Česku zvyšuje, na konci března jich bylo přes 1,961 milionu, což je o 40 690 více než před rokem a o 11 481 více než na konci prosince.

Pokračuje tak několik let trvající trend. Podniká nebo se chystá podnikat téměř každý pátý Čech. Vyplývá to z dat ministerstva průmyslu a obchodu.

Rostoucí počet podnikatelů je ovlivněn dvěma faktory. Prvním z nich jsou výhodnější daňové podmínky, které živnostníci oproti zaměstnancům mají. "Roste popularita práce na živnostenský list ve všech profesích, kde na ni nelze jednoznačně nahlížet jako na nelegální 'švarcsystém'," konstatuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Švarcsystém je stav, kdy lidé pracují pro jediného zaměstnavatele, aniž by byli v zaměstnaneckém poměru. Odměnu za práci si místo platu fakturují. Výhodou pro ně jsou nižší daně, nevýhodou naopak ztráta zaměstnaneckých jistot. Zaměstnavatelé využívající švarcsystém pak ušetří na odvodech státu.

Dalším důvodem nárůstu je podle Sobíška nejistota lidí, kteří se bojí o práci. "Zaměstnanci se tímto způsobem jistí pro případ ztráty svého zaměstnání, mnoho z nich ale ve skutečnosti nepodniká a podnikat nezačne." dodal Sobíšek. To potvrzují i údaje České správy sociálního zabezpečení. Podle nich počet podnikatelů, kteří platí zálohy na důchodové pojištění, a tedy v reálu vyvíjí nějakou činnost, od konce prosince do konce února klesl.

Zvyšuje se také počet podnikajících právnických osob, tedy firem. Ministerstvo průmyslu jich v březnu evidovalo 347 750. Ve srovnání s koncem loňského čtvrtletí jich je o 17 700 více, oproti prosinci jich přibylo 4832.

Celkový počet podnikatelů z řad fyzických i právnických osob tak dosáhl na konci čtvrtletí téměř 2,31 milionu, což je o 58 390 více než před rokem a o 16 313 více než v prosinci. Živnostenských oprávnění bylo vydáno 3,18 milionu. Meziročně jich přibylo 134 395, mezičtvrtletně 34 543. Většinu z nich držely fyzické osoby.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články