Pocit chudoby v Česku sílí. Nejvíc mezi příznivci ČSSD a KSČM

24. 10. 2012 – 14:29 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pocit chudoby v Česku sílí. Nejvíc mezi příznivci ČSSD a KSČM
Z výsledků výzkumu dále vyplývá, že více než třetina českých rodin má v současné době finanční problémy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl v Česku na přelomu září a října počet lidí, kteří si myslí, že jsou ohroženi chudobou. Svoji rodinu za chudou aktuálně považuje 42 procent dotazovaných, každý desátý je o své chudobě dokonce přesvědčený, informovala ve středu agentura STEM.

"Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jde o nepatrný nárůst, který však nepřesáhl nejvyšší naměřené hodnoty v minulosti. Pocit chudoby zesílil zejména mezi občany se základním vzděláním a mezi mladými lidmi do 29 let," uvádí STEM.

Zjištěné údaje se blíží k dosavadním nejvyšším hodnotám, naměřeným v letech 1999 až 2000 a v březnu 2011, které je možné zpětně označit za spíše ojedinělé výkyvy v dlouhodobé relativní stabilitě odpovědí na zkoumanou otázku.

Svou rodinu jako chudou častěji označují lidé se základním vzděláním nebo vyučení, důchodci a především nezaměstnaní. Podle dříve zveřejněných informací Českého statistického úřadu bylo v loňském roce ohroženo chudobou 9,8 procenta populace.

Při porovnání výsledků šetření z hlediska politické příslušnosti dotazovaných je zřejmé, že výrazně menší pocit ohrožení chudobou mají voliči vládní pravice. Naopak příznivci opoziční ČSSD a KSČM, ale také ti, kteří by si nyní nevybrali žádnou z parlamentních stran, cítí své ohrožení v této oblasti podstatně výrazněji.

Z výsledků výzkumu dále vyplývá, že více než třetina českých rodin má v současné době finanční problémy. V porovnání s průzkumy provedenými v loňském a předloňském roce, vždy v říjnu, nedochází v této otázce prakticky k žádné změně.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články