Počítač a mobil - brána, která otevírá cestu k vašim penězům

19. 1. 2015 – 19:15 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Počítač a mobil - brána, která otevírá cestu k vašim penězům
Váš počítač a mobilní telefon - brána, která otevírá elektronickou cestu k Vašim penězům. A právě na ně se internetoví zloději zaměřují. Jejich snahám o napadení počítače a telefonu se však můžete lehce bránit! Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Váš počítač a mobilní telefon - brána, která otevírá elektronickou cestu k Vašim penězům. A právě na ně se internetoví zloději zaměřují. Jejich snahám o napadení počítače a telefonu se však můžete lehce bránit!

Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad, být obezřetní a starat se o své elektronické klíče k účtu stejně jako o klíče od svého domova.
Podvodníci se nejdříve prostřednictvím odkazu nebo přílohy v podvrženém e-mailu snaží nakazit Váš počítač. Chtějí tak získat Vaše přístupové údaje do internetového bankovnictví a donutit Vás stáhnout škodlivou aplikaci do telefonu.

Obrana je snadná:

Mějte zabezpečený počítač s antivirovým programem a používejte legální a aktualizovaný software.

Buďte obezřetní, e-maily i e-mailové adresy je snadné podvrhnout. 

Dejte si obzvláště pozor na e-maily se špatnou češtinou, chybami nebo s obsahem, který je nevěrohodný nebo pro Vás nerelevantní. 

Nenechte se zmást výhrůžkou exekuce, odkazem na objednávku, kterou jste neprovedli, apod.
Neotvírejte přílohy v takových podezřelých e-mailech a neklikejte na odkazy!

Vždy, když si nejste jistí, kontaktujte odesílatele, na kterého se zpráva odvolává, jinou cestou. Třeba telefonicky.

Útočníci se zároveň snaží dostat do Vašeho telefonu aplikaci, která bude číst a skrývat vybrané příchozí a odchozí SMS – především SMS klíče pro potvrzení plateb. Díky nim pak mohou zadávat platby z Vašeho účtu. Vždy proto sledujte, co do svého chytrého telefonu instalujete:

Nereagujte na výzvy k instalaci bezpečnostní aplikace – ať z e-mailu, nebo z internetových stránek. Mohou být podvržené virem ve Vašem počítači.

Neinstalujte do svého telefonu aplikace z neoficiálních zdrojů – používejte jen oficiální obchody jako Apple iTunes, Google Play, Windows Phone Store, případně Samsung Galaxy Apps.

Ohrožené jsou zejména nezabezpečené telefony s Androidem, proto zakažte instalaci aplikací z neznámých zdrojů a vždy (i při instalaci z oficiálních obchodů) sledujte, o jaká oprávnění aplikace žádá. Aplikace „Svítilna“ opravdu nepotřebuje přístup k Vašim SMS nebo fotkám.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články