Podle čeho vybírat životní pojištění

5. 6. 2013 – 11:01 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podle čeho vybírat životní pojištění
ivotní pojištění je vlastně výhodná finanční investice, kterou můžeme zužitkovat, až budeme potřebovat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

„Životní pojištění je vlastně výhodná finanční investice, kterou můžeme zužitkovat, až budeme potřebovat.“ Toto je dost možná jedna z velmi častých úvah před uzavřením zmiňovaného pojištění. Jaké jsou další nejčastější omyly? A co se v poslední době změnilo?

--Komerční sdělení--

Novinky v pojistném

Podpora příspěvků od zaměstnavatelů

Když se nám dostane z vnějšku významné podpory, máme do všeho hned větší chuť. A tak to platí i s životním pojištěním. Stát v tomto ohledu podporuje zaměstnavatele a nově je motivuje, aby vám přispívali až 30 000 Kč ročně. To je částka, kterou si mohou odečíst z daně příjmu, stejně jako z ní nemusí platit sociální a zdravotní pojištění.

Genderově korektní pojištění

Druhou novinku na náš trh zavedla Evropská unie. Podle ní je třeba zajistit rovnost mezi pohlavími, a to i v otázce pojištění. Ještě do minulého roku měly ženy životní pojištění levnější než muži. Nyní se ale ceny dorovnávají. Finální výše už se tedy odvíjí především od rizikové skupiny, do které se řadíte, vašeho věku a zdravotního stavu.

5 omylů, kterých se u životního pojištění dopouštíme

1.      Pojištění není spoření

Název investiční životní pojištění možná svádí k představě, že během několika let si naspoříme kýženou částku, pak pojištění zrušíme a vybrané peníze využijeme. To je ale zásadně špatný přístup k produktu pojištění. To je naopak koncipováno jako dlouhodobý produkt s životností 10-20 let.

2.      Pojištění je poddimenzováno

„Jaká je šance, že se mi něco stane?“ Pravděpodobně právě takto uvažuje ta část lidí, kteří se snaží snížit své pojistné. Neuvědomují si ale, že životní pojištění je tu proto, aby zajistilo pozůstalé v případě smrti. Spočítejte si proto, jaké má vaše rodina příjmy a výdaje (například kolik splácíte za hypotéku, jaký platíte nájem), a podle toho určete nezbytnou výši pojistného plnění.

3.      Životní pojištění se nesmí uspěchat

Nechat se strhnout nátlakem pojišťovacího agenta, který vás láká na výhodnou nabídku, je hloupost. Jak již bylo řečeno, životní pojištění je dlouhodobý produkt. Je proto mnohem lepší si v klidu spočítat také již zmiňovanou výši pojistného plnění, ale také si v klidu projít všechny podmínky a rozmyslet, zda vůbec pojištění potřebujete.

Vhodné je pročíst si informace a podrobné podmínky zvoleného životního pojištění online.

4.      Nerušte pojištění bezhlavě

Opět úvaha některých klientů pojišťoven: „Nemám dostatek peněz, musím zrušit nějaké pojištění – třeba životní.“ To je opět zásadní chyba. Už kvůli zmiňovanému dlouhodobému horizontu pojištění. Ale také proto, že právě v nepříjemné situaci, do které se vaše rodina dostala, potřebujete zajištění pro případ, že by došlo k nějaké nehodě.

Pokud nemáte dostatek prostředků na placení pojistného, kontaktuje vaši pojišťovnu a pokuste se s nimi domluvit odložení plateb nebo dočasné snížení jejich výše.

5.      Životní pojištění nemusí mít nutně každý

Než něco uzavřete, dvakrát přemýšlejte. Jinak může přijít rozčarování a budete se snažit pojištění zrušit, což se finančně rozhodně nevyplatí. Na rozdíl například od úrazového pojištění je to životní určeno především těm, jejichž blízcí jsou existenčně závislí na vašem příjmu, nebo těm, kteří jsou zatíženi vysokou půjčkou či hypotékou.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články