Podle Hušáka bitva o Sazku teprve začne. Má však odpojeno mnoho terminálů

27. 3. 2011 – 20:10 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podle Hušáka bitva o Sazku teprve začne. Má však odpojeno mnoho terminálů
Každá společnost funguje na základě důvěry, u sázkové to platí ještě ve větší míře, Foto: Sazka | zdroj: NašePeníze.cz

Páteční podání insolvenčního návrhu bylo vynucené a jedná se pouze o první krok v bitvě o Sazku, která teprve započne. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák.

„Ten krok byl vynucený, nic jiného nám nezbývalo. Když jsem návrh podepisoval, měl jsem slzy v očích," řekl Hušák, podle kterého zvítězila malost.

Zároveň ujistil, že bude „do posledního dechu“ bojovat za to, aby sportovním svazům zůstal co největší podíl. „Rozehrála se velká šachová partie. Teď jde o to, kdo vytáhne prvního pěšce. Ujišťuji, že to budou vlastníci a vedení a bude to velké překvapení,“ naznačil generální ředitel Sazky. Konkrétnější však být nechtěl. „Nechci dávat druhé straně nějakou výhodu,“ uvedl Hušák.

„Před dvěma týdny jsme byli v situaci, kdy jsme chtěli jednat o ukončení insolvenčního řízení. Vyplatili bychom všechny věřitele. Ale ti o tom nechtěli ani slyšet. Třeba skupina Karla Komárka nám nechtěla poskytnout ani číslo svého účtu. Oni nechtějí peníze, ale vliv ve společnosti,“ dodal Hušák.

Podle svých slov dokonce v nedávné době jednoho z největších věřitelů osobně navštívil. „Zdůraznil jsem mu, že nejdůležitější je, aby společnost přežila. A za určitých podmínek jsem nabídl svou funkci. Tou nejdůležitější podmínkou bylo, aby Sazka nešla do insolvence. Jenže oni jasně deklarují, že chtějí právě insolvenci,“ svěřil se Hušák.

Sazka se topí v problémech. Náklady na provoz? 120 milonů měsíčně!

 

Své šestnáctileté působení v roli šéfa loterijní společnosti považuje za úspěšné. „Na současném stavu neseme každý svůj díl odpovědnosti, i já. Ale každý rok vytváří Sazka čistý zisk mezi 1,5 až 1,8 miliardy korun, obrat 19 miliard. Když jsem ke společnosti přišel, bylo to 400 milionů korun na úrovni zisku a dvě miliardy v tržbách. Ale v momentě, kdy s vámi přestanou spolupracovat banky, se dělá dost těžko,“ posteskl si Hušák.

Přes terminál Sazky si už nedobijete kredit pro Vodafone, ani O2

 

Sazka normálně funguje, ujistil opakovaně Hušák

Přestože se v poslední době vyskytla řada informací o tom, že Sazka nevyplácí řádně výhry a některé terminály odmítají přijímat sázky, generální ředitel společnosti Aleš Hušák to popírá. Normálně fungujeme, zopakoval několikrát v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

„Každá společnost funguje na základě důvěry, u sázkové to platí ještě ve větší míře. Rozumím sázejícím, že vnímají to, co se okolo Sazky děje. Radost z toho nemám, ale neumím s tím nic dělat. Nicméně potvrzuji, že výhry vyplácíme a naše společnost normálně funguje,“ ujistil Hušák a toto tvrzení během pořadu ještě několikrát zopakoval.

Agentura Mediafax má však informace o tom, že celá řada terminálů Sazky byla v uplynulém týdnu „mimo provoz“. A podle údajů prezentovaných Českou televizí dosáhly tržby za středeční slosování Sportky pouze zhruba polovinu obvyklé částky.

„Od začátku roku jsme na velkých výhrách vyplatili stovky milionů korun. Na centrále v současné době evidujeme dvě výhry před splatností, čekáme na ustanovení správce. A pak je tam jedna větší výhra, kterou splácíme postupně. Ale splacena bude,“ ubezpečil Hušák. K tomu, zda se jedná o lednovou výhru 103,4 milionu korun, která náleží sázejícímu z jižních Čech, se šéf Sazky odmítl vyjádřit s tím, že mu to zakazuje loterijní zákon.

V současné době probíhá správní řízení o odebrání licence Sazce k loterijním hrám ze strany ministerstva financí. „Dlouho jsme vyčkávali, ale pak se nám začaly scházet podněty od výherců i ze samotné společnosti,“ uvedl Karel Korynta, ředitel Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi. „Ty případy počítáme v jednotkách, částky, o které jde, se pohybují v řádu milionů korun. Další stížnosti se týkají toho, že někomu nebyly přijaty sázky, někomu zase bylo v případě výhry řečeno, ať si pro ni zajede na centrálu,“ upozornil Korynta. „Řízení necháváme zatím otevřené, Sazce jsme nechali lhůtu do 8. dubna,“ doplnil.

-Tomáš Cížek | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články