Podnikání: Přístup k vývozním úvěrům se zjednoduší

28. 4. 2009 – 2:44 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikání: Přístup k vývozním úvěrům se zjednoduší
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda dnes schválila novelu zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, která podnikatelům zjednoduší přístup k vývozním úvěrům. Návrh je součástí Národního protikrizového plánu, který kabinet schválil 16. února 2009.






- Vláda schválila nový občanský zákoník a některá další protikrizová opatření
- K 1. lednu 2010 je Česká republika povinna zavést takzvaný DPH balíček EU, koho se týká?
- Obchodní bilance překvapila lepším výsledkem

\"Novela znamená, že exportér bude moci získat státem zvýhodněný úvěr nejen od České exportní banky, ale i v komerčních bankách. Českým firmám se tím výrazně zlepší přístup k exportním úvěrům. Očekávám, že vývozní úvěry budou dostupnější i pro malé a střední podniky, které mají obvykle s komerčními bankami stabilní dlouhodobé vztahy,\" říká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Změna zákona umožní, aby státem podporované úvěrování vývozu poskytovaly i komerční banky prostřednictvím tzv. mechanismu vyrovnávání úrokových sazeb. Tím se podstatně zvýší celková obslužnost financování českého exportu. Státem podporované financování vývozu se přiblíží českým exportérům.

Novela dále změní podporu vývozu zboží \"národního původu\" na podporu exportu \"v národním zájmu\" a rozšíří možnosti pojištění exportních a investičních úvěrů zahraničním společnostem, které jsou ovládány českými společnostmi. Umožní také poskytnout předexportní úvěr na financování vývozu výsledků vědy a výzkumu.


Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články