Podnikat v ČR stále není snadné, začít s podnikáním je ale o dost jednodušší

12. 9. 2009 – 9:45 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikat v ČR stále není snadné, začít s podnikáním je ale o dost jednodušší
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle zprávy s názvem Doing Business 2010, kterou nově vydala Světová banka (SB) ve spolupráci s Mezinárodní finanční korporací (IFC) se v žebříčku 183 zemí řazených podle snadnosti podnikání Česká republika umístila na 74. místě, čímž si oproti loňskému roku o osm příček pohoršila.


... celá zpráva o stavu podnikání v ČR ze studie Doing Business 2010


Hospodářská komora České republiky se staví ke zprávě Světové banky rezervovaně – studie Doing Business v řadě sledovaných oblastní nehovoří tak negativně jak je interpretováno.

„Ze zprávy vyplývá, že české podnikatelské prostředí se naopak oproti roku 2008 významně zlepšilo v ochraně investorů a zahájení podnikání, což je z našeho pohledu klíčové,“ uvedl ke zprávě prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Ostatní oblasti, které navazují nebo přímo souvisejí s podnikáním, jako například stavební povolení, najímání pracovní síly či daně vycházejí v této zprávě negativněji než v roce 2008.

„Myslíme si, že tyto výtky jsou do určité míry opodstatněné, avšak v případě daňové zátěže negativní výsledek nesdílíme. Naopak myslíme si, že za poslední dva roky došlo k výraznému snížení daňového břemena, proto zveřejněné výsledky ve studii Doing Business považujeme do jisté míry za zkreslené a vzdálené od reality,“ dodal Petr Kužel.

Podle zprávy pozici naší země zhoršuje například složitost vydávání stavebních povolení a způsobu registrace majetku, dále též vymáhání smluv a placení daní. Velký posun k lepšímu – o 22 příček nahoru – oproti minulému roku zaznamenala naše země v rychlosti a snadnosti způsobu, jakým lze u nás začít podnikat. Rovněž v ochraně investorů si Česká republika o 5 míst polepšila.

Z okolních zemí se v žebříčku Světové banky většina umístila před ČR, např. Slovensko stojí na 42. místě, předčí nás rovněž Maďarsko (47.), Rumunsko (55.), Polsko (72.) a dokonce i Bělorusko (58.).

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články