Podnikatelé: I stát se musí chovat jako soukromá firma

18. 9. 2009 – 1:51 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikatelé: I stát se musí chovat jako soukromá firma
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Šéf ODS Mirek Topolánek včera na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně podpořil požadavky podnikatelů na zlevnění a zefektivnění státní správy. České firmy volají také po nové exportní strategii zaměřené zejména na malé a střední podniky a reformě vzdělávání tak, aby více reflektovalo požadavky průmyslu.


Mirek Topolánek si včera v Brně notoval s podnikateli: jeho návrh na zeštíhlení úřadů a snížení platů ve státní správě vzbudil pozitivní reakce. „Říkat před volbami, že se mají snížit platy ve veřejné sféře o tři až deset procent, je nepopulární, ale je to jediná možnost, kde se dá šetřit. Fakticky mě za to ukamenují,“ řekl včera Topolánek (citovaný ČTK) s tím, že bude nezbytné sáhnout také na mandatorní výdaje. Pokud jde o příjmovou stránku, odsoudil Topolánek diskuse o obnovení daňové progrese, která podle něj „penalizuje ty nejaktivnější“ a podvazuje tak hospodářský růst.

-
Státní dluh ke konci června stoupl na 1,137 biliónu korun
- Český sociální systém je ve špatném stavu, myslí si lidé
- Česko se blíží bankrotu krok po kroku, je třeba tvrdýchreforem

Podobné návrhy samozřejmě vítají zástupci soukromého sektoru, kteří po reformě státní správy volají již dlouhá léta. „Snížení počtu úředníků a pokles platů ve veřejné správě, tak jak dnes navrhl pan Topolánek, je správným krokem a jedním z řešení stabilizace veřejných financí ČR,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

„Je normální, že pokud podnik nevydělává, zaměstnanci to pocítí na svých mzdách či v horším případě je zaměstnavatel nucen se s nimi rozloučit. Podobně by k této mimořádné situaci měl přistupovat i stát,“ dodal Šeich.

Podpořte vývozy

Z Brna včera nezněly jen stesky na předraženou státní správu; ozvali se také vývozci, kteří volají po lepší proexportní strategii českého státu. Zejména malí a střední podnikatelé (SMEs) včera upozornili, že na ně výrazně dopadá hospodářská krize, což se projevuje především jejich zhoršeným přístupem na trhy třetích zemí. Když vezmeme v úvahu, že SMEs obstarají zhruba 40 % českého vývozu, je podle podnikatelů nutná výraznější podpora ze strany českého státu.

„Vzhledem k tomu, že proexportní strategie končí v příštím roce, je pro exportéry zásadní jednat o novém zaměření již nyní,“ uvedla Dagmar Kuchtová, ředitelka vnějších vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Malé a střední podniky tvrdí, že jim státní správa neposkytuje dostatečně rychle základní informace o cizích trzích či kvalitní rešerše firem a kontaktů v cizině. V podpoře marketingu, odbytu, akvizic a koordinaci zahraničních cest se soukromou sférou je podle podnikatelů také hodně prostoru pro zlepšování.

Kde jen ti inženýři jsou?

Na další známou bolest Česka – místní vzdělávací systém – upozornil před několika dny viceprezident automobilky TPCA Jiří Černý, který si postěžoval, že při startu TPCA v Česku nemohla tato firma dlouhé měsíce nalézt vysoce kvalifikované zaměstnance na technické pozice i přes to, že jim nabízela velmi výhodné podmínky.

Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články