Podnikatelské nápady? Průsvitný beton, nebo 3D tiskárny

6. 6. 2013 – 18:59 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikatelské nápady? Průsvitný beton, nebo 3D tiskárny
Vítězství si nakonec odnesl nápad na nový stavební materiál vzniklý sloučením betonu a průhledného materiálu, který je nejen dostatečně pevný, ale také propouští světlo. Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Vítězem ankety Nápad roku 2013, která každoročně vybírá nejlepší podnikatelské záměry v Česku, je beton LiCrete propouštějící světlo od Jiřího Peterse. Stříbrnou příčku obsadily pohlednice Magic Cards rozšiřující běžnou papírovou podobu o 3D realitu a zvuk, následované 3D tiskárnou Be3D DeeOrange.

Do šestého ročníku se přihlásilo 122 projektů z celé České republiky. "Letošní rozhodování nebylo kvůli vysokému počtu přihlášených vůbec jednoduché. Porotci museli prostudovat tisíce stránek textu, aby mohli určit finalisty pro osobní prezentace," uvedl k soutěži její zakladatel Martin Kešner.

Vítězství si nakonec odnesl nápad na nový stavební materiál vzniklý sloučením betonu a průhledného materiálu, který je nejen dostatečně pevný, ale také propouští světlo. Tím přináší nápad Jiřího Peterse nové možnosti v designu a architektuře.

Na druhém místě skončil Jiří Mikoláš s projektem Magic Cards. Ten prezentoval papírové pohlednice, které prostřednictvím bezplatné mobilní aplikace pomocí telefonu dokážou přímo na pohledu zobrazit například 3D model památky doplněný o animaci, zvuk a popis.

Konečnou bronzovou příčku obsadil David Miklas s 3D tiskárnou Be3D DeeOrange určenou pro domácnosti nebo menší a střední firmy. Tiskárna umožňuje vytvářet 3D předměty libovolných tvarů z termoplastů.

Autoři vítězných projektů letošního ročníku si mezi sebou rozdělili finanční a věcné odměny v celkovém objemu více než jeden milion korun. Bez ohledu na své umístění se navíc mohou všichni zúčastnění ucházet o investici na rozjezd či další rozvoj svého projektu v objemu až pět milionů korun.

Novinkou letošního ročníku je anketa, kde může veřejnost svým hlasováním sama vybrat nejzajímavější projekt z deseti finalistů. Hlasovat je možné až do 19. června 2013 na stránkách soutěže: http://www.napadroku.cz/soutez/anketa/.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články