Podvodníci kradou nemovitosti. Na obranu máte 20 dní

20. 5. 2014 – 19:51 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podvodníci kradou nemovitosti. Na obranu máte 20 dní
Aby se vlastník mohl vůbec bránit nějaké nepatřičnosti na svém výpisu nemovitostí, musí se především o změně stavu dozvědět. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od 1. ledna se stává zápis v katastru nemovitostí nezpochybnitelným důkazem o vlastnickém právu k nemovitosti (dům, byt, parcela, jednotka). Jestliže vlastník s jakoukoliv změnou na svém výpisu nemovitostí nesouhlasí, obrana je nejúčinnější a nejlevnější v úvodní 20 denní lhůtě. Proč tomu tak je?

Stovky promyšlených podvodů ročně, chyby úředníků, v lepších případech exekuční nároky zapsané v katastru nemovitostí, to vše jsou informace, které zjistíte pravidelnou kontrolou zápisu v katastru. Pakliže s takovým z nějakého důvodu nesouhlasíte, máte ze zákona několik možností, jak se bránit. Leckdy je obrana složitá, dlouhá a prakticky ve všech případech finančně náročná, až na jeden: během prvních dvaceti dní, kdy každý nový vklad  čeká na provedení.

Dvacetidenní lhůta nezdržuje, naopak

Pozemek ani dům vám nikdo neodnese, ale změnit vlastníka nemovitosti lze až nebezpečně jednoduše. Nejčastějšími podvody, kdy zloději nemovitostí dosáhnou podvodného přepisu vlastníka, je zfalšováním smluvních dokumentů potřebných pro převod; může ale dojít i k úřednické nebo systémové chybě.

Každý návrh na vklad nejprve na katastru čeká minimálně 20 dnů, než jej  úřad provede. Veřejnost tuto lhůtu nese s nelibostí, a má za to, že katastrální úřad nic nedělá, a jen jejich zápis zdržuje. Dle Mgr. Klusáka, advokáta serveru Katastr365.cz, je ale tato lhůta naopak nejlepší období, ve kterém může poškozený vlastník zasáhnout nejúčinněji, nejefektivněji a nejlevněji, resp. zdarma bez nákladů za advokáty. Všechny pozdější formy obrany s sebou nesou automaticky potřeby žalob a mnohdy i trestního řízení. K těm je třeba přistupovat v součinnosti s najatým advokátem, a to není zadarmo.

Nové nařízení situaci podvodů neřeší

Aby se vlastník mohl vůbec bránit nějaké nepatřičnosti na svém výpisu nemovitostí, musí se především o změně stavu dozvědět. Jisté očekávání bylo vkládáno do dlouho připravované novely občanského zákoníku, který nově přikazuje katastrálnímu úřadu zaslat doporučený dopis do vlastních rukou i původnímu vlastníkovi. Poštovní úřad však nabízí službu „přesměrování doručované pošty“. Pokud zloděj nemovitosti běžně používá falšování ověřovacích doložek, plných mocí a dokladů, to nejméně komplikované je, nechat přesměrovat poštu podváděného vlastníka tak, aby mu tento informační dopis vůbecnepřišel.

Soudy, právníci, nejistota a náklady

Kontrolovat stav své nemovitosti není přitom vůbec složité. Aby kontrola měla nějaký smysl, měla by být prováděna   v pravidelných intervalech. „Pro ty vlastníky, kteří se chtějí vyhnout soudům, nákladům za právníky a nejistotě, doporučuji kontrolovat své nemovitosti každý den, a k opravě nevyhovujícího stavu využít úvodní 20 denní lhůtu. Čím delší je prodleva mezi kontrolami, tím méně času zbývá na přípravu efektivní obrany,“ říká Mgr. Michal Klusák, advokát serveru www.Katastr365.cz, který se denními kontrolami výpisů zabývá.

Vlastník má hned několik možností, jak svůj majetek pravidelně kontrolovat. Zdarma může svou nemovitost ověřovat prostřednictvím služby ´Nahlížení´, ale zde jej čeká poměrně složitý kontrolní kód, zamezujícím automatickému vytěžování systémů ČUZK. V případě požadavku na placenou automatickou službu musí majitel navíc osobně navštívit nejbližší katastrální úřad.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články